Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadijski čaj
  • 13.01.2019. 19:00

Lukići prave kuvanu rakiju - za poneti!

Sve što kupac treba da uradi jeste da taj gotov proizvod, u staklenoj ambalaži, podgreje do prvog ključanja.

Foto: Julijana El Omari
  • 659
  • 23
  • 0

U ovim pravim hladnim zimskim danima, kuvana rakija je obavezno piće. Malo rakije, vode i šećera i više ne osećate oštrinu spoljne temperature. Kuvanu rakiju nazivaju "šumadijski čaj", a najbolji sprema, i to u bocama za poneti, jedan par iz Braničevskog okruga. Oni su ovom piću, karakterističnom ne samo za jedan deo Srbije, već tradicija cele zemlje, dodali jednu ključnu karakteristiku i njenu proizvodnju podigli na viši nivo.

"Jedan od naših novih proizvoda je šljivova rakija za kuvanje. Pravimo je od kvalitetne rakije - nikako od meke, već jake rakije od 50 stepeni alkohola. Zatim je razblažujemo sa vodom do 24, 25 stepeni i dodajemo med radi arome i šerbet od zaprženog šećera", kaže Zoran Lukić iz sela Dubočka kod Petrovca na Mlavi.

Pre upotrebe - podgrejati

Zanimljivost ovog proizvoda jeste što se kupuje u staklenoj ambalaži. Proizveli su oko 100 litara, a do sada je prodato skoro sve. A sve što kupac treba da uradi jeste da taj gotov proizvod podgreje do prvog ključanja.

"Rakija se malo prokuva i servira kao kuvana rakija. Ljudi se jako interesuju za naš proizvod, kažu da se jako retko nalazi. To je pravi tip šumadijskog čaja. Tržištu nudimo veliki izbor proizvoda, ali moramo stalno da budemo inovativni", ističe Nevenka Ilić.

Nevenka i Zoran
Na ovu inovativnost naterala ih je borba za opstanak na tržištu

Proizvode med, voće kupuju

Ovaj braničevski par bavi se pčelarstvom, pa osim izuzetno kvalitetnog meda proizvode i propolis, propolis kremu i propolis u medu, pergu, voće u medu. Osim toga, svojim kupcima nude i razne likere: orahovaču, viljamovku, liker od aronije, maline, kupine, sve sa obaveznim dodatkom - medom.

"Pčelarstvo je naročito razvijeno u Braničevskom okrugu, jer nije zagađana sredine, to je brdsko-planinski kraj, jako čist, nemamo fabrika - nije zagađeno. To je najvažniji preduslov za dobar kvalitet meda. Tako su i voćarstvo i voće visokog kvalitetna, pa su i vino i rakija koje dolaze iz tog kraja jako dobri. Za kuvanu rakiju, mi proizvodimo med, a voće kupujemo i prerađujemo kući", kaže Zoran.

Prodaja čistog meda nije zadovoljavajuća

Međutim, pored kvalitetnog meda, uz pomoć kojeg su Zoran i Nevenka dali šumadijskom čaju novu aromu, i šljive koja dobro rodi u Braničevu, prodaja izvornih sirovina nije dovoljna i na ovu inovativnost naterala ih je više borba za opstanak na tržištu.

Med
Prinosi meda zavise od godine

"Prinosi meda iz naših košnica zavise od godine, a pošto je prodaja čistog meda nije zadovoljavajuća, mi ga stavljamo i u likere, u krem za palačinke i drugo, kako bismo povećali interesovanje i kupovinu od strane naših mušterija. Na svakojaki način se borimo, pa je tako nastala i rakija za kuvanje u bocama, koja je u ovim danima pravi pogodak", objašnava Nevenka.


Tagovi

Rakija za kuvanje Šumadijski čaj Med Zoran Lukić Nevenka Ilić Dubočka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...