Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa bika
  • 10.10.2020. 10:00
  • Zlatiborski okrug, Ljepojević, Nova Varoš

Lopovi zaklali bika i odneli meso, a vlasniku ostavili iznutrice

Nesrećni bik Cvetko težio je oko 400 kilograma, a pored njega Slaviša Korićanac ima još šest krava i junicu. Takvu drsku krađu ne pamte ni najstariji meštani sela kod Nove Varoši.

Foto: Željko Dulanović
  • 877
  • 41
  • 0

Tako nešto ne pamte ni najstariji meštani sela kod Nove Varoši. Pod okriljem mraka nepoznati lopovi su pre nekoliko dana Slaviši Korićancu iz Ljepojevića ukrali bika i zaklali ga nedaleko od kuće. Meso su potom odneli, a vlasniku ostavili iznutricu. Vođena majčinskim instinktom, ostatke stradalog govečeta sutradan je pronašla krava koja ga je otelila prošlog septembra.

Nesrećni bik Cvetko težio je oko 400 kilograma, a pored njega Korićanci imaju još šest krava i junicu. Kao i celog leta, goveda su i to veče noćila na pašnjaku ograđenom električnom čobanicom.

Petkovićima posekli 280 stabala kajsije - počinioci nepoznati

"Pašnjak je na brežuljku iznad kuće, kraj samog asfaltnog puta kroz selo, kojim se preko Javora može do Sjenice i Ivanjice. Na okolnim parcelama bilo je još bikova i krava, jer na ovaj način stoku uveče zatvaraju gotovo svi u selu. Koliko znam nisam se nikom zamerio, pa ne mogu ni da pretpostavim ko bi nešto ovako mogao da učini", priča za Agroklub Slaviša Korićanac (46).

Lopovi su iskoristili priliku 

Krađu je, kaže, otkrio tek ujutru, kada je stoku poterao na pašu. Prvo je pomislio da je Cvetko odjurio za tuđim kravama, ali nakon što se telefonom raspitao kod rođaka i komšija shvatio je da je vrag odneo šalu. Policija je došla odmah po pozivu, obavila uviđaj i pokrenula istragu koja je u toku.

"Lopovi su Cvetka vodili asfaltom, kilometar prema Javoru. Svratili su u našu livadu koja se nalazi kraj samog puta, i tu ga zaklali. Izvadili su mu utrobu i ostavili je u granju, a sve ostalo su spakovali u kola i oterali u nepoznatom pravcu. Mada je tu noć bila mesečina, niko ništa nije primetio. Seoski put kroz selo danju je prometan, ali u gluvo dobra noću retko ko njim prođe. To su lopovi očito znali, pa im se nije žurilo."

Krava je predosetila

Potera koju je organizovala ova porodica nije dala rezultata, pa su digli ruke od svega uzdajući se u policiju. Slavišin otac Božidar poterao je krave na pašu, a onda se dogodilo nešto što, kaže, u "svom veku" nije doživeo.

Božidar je opisao kako je našao ostatke bika sa komentarom da tako nešto u "svom veku" nije doživeo

"Puteljkom preko livade krenuo sam za stadom ka pojilu. Međutim, krava koja je otelila Cvetka iznenada je stala, jako riknula i jurnula ka delu livade uz šumu, gde inače retko pase. Zaustavila se tek kraj velike lokve krvi u travi, na mestu gde su joj zaklali mladunca. Nedaleko odatle u leskama pronašli smo i njegovu iznutricu koju su nam ostavili lopovi", kaže Božidar Korićanac i dodaje da kada su ovako drsku krađu izveli u njihovom zaseoku u kome ima još mladih i sposobnih, šta mogu da očekuju tamo gde su ostali samo starci poput njega.

Krađe su u ovom kraju retke

Slaviša i njegov otac Božidar - Bole (83) žive sami. Kuća im je u ušorenom zaseoku, na kraju sela. Bave se stočarstvom, a imaju i oko pola hektara pod krompirom. Mleko koje pomuzu predaju mlekari sa Zlatibora i zadovoljni su saradnjom.

"Planirao sam da Cvetka utovim i da ga prodam idućeg leta, ali se nama seljacima neda da zaradimo. Slično je i sa krompirom. Ove jeseni je dobro rodilo, ali je malo kupaca, a i oni nude svega 12 do 15 dinara za kilogram, što je krajnje ponižavajuće", jada se Slaviša.

Krompir: Rod dobar, ali cena svega 12 dinara

Mesna zajednica Božetići kojoj osim Ljepojevića pripada još šest sela, poznati je stočarski kraj. Na prostranim pašnjacima pase oko 6.000 grla krupne stoke, uglavnom krava muzara koje daju kvalitetno mleko od koga se pravi na daleko čuveni zlatarski sir. Meštani kažu da ovde skoro svake godine strada po neko grlo u napadu vukova ili pasa lutalica, desi se i da grom ubije u livadi kravu ili june, ali da su krađe retke.

"Poslednji put, koliko znam, krađa stoke je zabeležena pre desetak godina. Tada je jednom domaćinu neko uveče odveo tele iz štale, a lopovi nisu nikada otkriveni", kaže veterinar Duško Smiljanić.


Tagovi

Krađa Bik Slaviša Korićanac Krava Duško Smiljanić Goveda na ispaši Božidar Korićanac Lopovi


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.