Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski fondovi
  • 12.11.2019. 12:00

LAG Levač: Povezivanje turizma i lokalnih proizvođača

Šta znači skraćenica LAG i šta bi ona mogla doneti Rekovcu i okolini koju svi prepoznaju kao Levač. Ovo područje u centralnoj Srbiji bogato je prirodnim lepotama, vinogradima, starim zanatima i istorijskim manastirima, ali nažalost skrajnuto i nerazvijeno.

Foto: Biljana Nenković
  • 349
  • 13
  • 0

Lokalna akciona grupa (LAG) je udruženje pojedinaca i lokalne samouprave čiji je zadatak da udruženi poprave uslove života i poslovanja u jednoj oblasti. Predstavlja privatno-javno partnerstvo, a cilj je da se odluke o trošenju dobijenog novca iz evropskih fondova spuste na lokalni nivo.

Evropska unija je krajem 20. veka napravila koncept prema kome lokalna zajednica u seoskoj sredini preko LAG-a ima ključnu ulogu u donošenju odluka o tome koji će se projekti realizovati na njihovoj teritoriji. Naime, niko od njih samih ne može bolje znati šta bi im pomoglo u razvoju.

LAG Levač obuhvata 32 sela koja se nalaze u opštini Rekovac i pet graničnih koja administrativno pripadaju kragujevačkoj opštini. Levač je nekada bio poznat po starim zanatima, vinskom putu, srednjovekovnim manastirima i netaknutoj prirodi. Njihov LAG planira da poveže turizam i lokalne proizvođače.

Vinogorje koje čeka staru slavu

Marija Miletić Simić je vlasnica uspešne vinarije iz sela Oparić u Rekovcu. Ona je predsednica Upravnog odbora novoformirane Lokalne akcione grupe Levač. Zajedno sa lokalnom samoupravom, javnim institucijama i nevladinim sektorom, osmišljavaće projekat kojim će konkurisati za novac iz Evropske unije.

"LAG je vid udruživanja na nivou lokalne zajednice. Za proizvođače u našem kraju to znači razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta, koji će poslužiti prilikom promocije Levča. Promovisanjem naše proizvodnje, promovišemo naš kraj, a time i razvijamo turizam. Levač je vekovima unazad poznat kao vinogradarski kraj i imao je svoje vinogorje u registrima. Vino će svakako biti jedan od aduta razvoja Levča, jer već sada u našoj opštini imamo nekoliko profesionalnih vinarija", kaže Marija Miletić Simić, predsednica Upravnog odbora Lokalne akcione grupe Levač.

Levač je vekovima unazad poznat kao vinogradarski kraj

Ulica posvećena kotarici

Turistička ponuda Levča biće promovisana kroz stare zanate i spomenike kulture, srednjovekovne manastire i naivno slikarstvo.

"Najveći potencijal je korparstvo. Pravljenje predmeta od pruća u nekoliko sela u Levču staro je više od tri veka. Nekada su cela sela živela od toga. I danas ima aktivnih korpara, ali daleko manje nego u vremenu kada su se naše kotarice izvozile širom sveta. Ideja je da celo jedno selo uredimo tako da bude u duhu korparstva. Da recimo kompletna glavna ulica bude uređena u tom stilu i da napravimo jedan objekat koji će biti i prodajni i izložbeni prostor,"  kaže Momčilo Sretenović, direktor Turističke organizacije opštine Rekovac.

Malo je poznato da je Levač začetnik naivnog slikarstva, koje je pokrenuo Janko Brašić. "Više ćemo promovisati srednjovekovne manastire. Najpoznatiji je Kalenić, ali imamo i Manastirak i još nekoliko istorijskih mesta vrednih pažnje," kaže Momčilo.

Više košnica nego stanovnika

Opština Rekovac živi od poljoprivredne proizvodnje i zbog toga će lokalna samouprava nastaviti da konkuriše kroz LAG za sredstva Evropske Unije.

"Naša opština ima preko 10.000 stanovnika, a imamo 11.000 košnica. Imamo dakle, više košnica nego stanovnika i zbog toga ćemo potencirati pčelarstvo. Primera radi, dvojica braće u našem kraju imaju preko 1.000 košnica. Međutim, imamo dosta cvećara, voćara i povrtara i to su glavne grane poljoprivrede kojima se ovde ljudi bave. Glavni cilj je da se ulaže u bolje vrste voća, cveća i vinove loze i da se više i bolje čuje sa našu opštinu", kaže dr Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine Rekovac.

U narednoj godini u Rekovcu napraviće i strategiju ruralnog razvoja kroz Lokalnu akcionu grupu Levač, kako bi se na ovaj način sprečio odlazak stanovništva u veće gradove.  

Turistička ponuda Levča biće promovisana kroz stare zanate

Evropa počela pre tri decenije!

U Evropskoj uniji je od 1991. do sada formirano preko 3.000 lokalnih akcionih grupa. U Srbiji je formiranje LAG-ova počelo krajem 2011. godine. Usvajanjem Načelnog programa ruralnog razvoja Srbije, koji važi do 2024. godine definiše se šta su lokalne akcione grupe. Osnovni kriterijum koji treba da ispune LAG-ovi jeste da je na teritoriji sa najmanje 10 hiljada stanovnika, a najviše 100.000.  


Foto prilog


Tagovi

LAG Levač Evropski fondovi Rekovac Vinogorje Levča Pčelasrtvo Stari zanati Korparstvo Naivno slikarstvo Cvećarstvo Kalenić


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u