Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan planete Zemlja
  • 22.04.2022. 11:00

Kupujmo lokalno - jedan je od načina kojim čuvamo planetu Zemlju

Investirajte u našu planetu, tema je ovogodišnjeg obeležavanja Dana planete Zemlje. Mnogo je načina kojima uz male promene možemo da doprinesete njenom očuvanju.

Foto: Maja Celing Celić
  • 117
  • 4
  • 0

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila već 52. godinu, a tema 2022. je Investirajte u našu planetu. 

Kada se spomene investiranje, većina će pomisliti na finansijsko ulaganje. Ali, toliko je toga potpuno besplatnog što možemo uložiti u dobrobit i oporavak jedinog mesta u svemiru koje je pogodno za život nas - ljudi. 

Naravno, značajna su očekivanja i od velikih ulaganja od strane vlada posebno velikih i bogatih država, raznih kompanija i organizacija. 

Ništa nije nebitno

Ali, kako kaže Dolores Huerta, američka aktivistkinja za ljudska prava, svaki je trenutak prilika za organizaciju, svaka osoba potencijalni aktivista, a svaki minut prilika da promenimo svet. Svaka mala promena čini veliku razliku. 

Kao pojedinci imamo jednostavnu, ali efikasnu moć da se naš glas čuje kroz naše izbore - bilo da se radi o recikliranju, (ne)kupovanju određenih proizvoda ili konzumiranju neke vrste hrane. Tu su građanske akcije i učestvovanje u njima. Svaka, možda najmanja sitnica koju svako od nas radi i način na koji to čini, ima ogroman uticaj na ekosisteme, ali i tržišne trendove i državne odluke. 

Generacija Z, a to su oni rođeni od sredine 90-ih do ranih 2010-ih, daje inspiraciju. Njih 45 odsto je prestalo da kupuje određene robne marke zbog etičkih razloga ili zabrinutosti za održivost, stoji na stranici earthday.org. Dakle, i mi stariji, prema njihovom primeru možemo da podržimo firme koje preduzimaju aktivne korake za zaštitu naše životne sredine kroz svoje prakse i ulaganja u očuvanje klime te se boriti protiv onih koji to ne čine.

Mnogo je načina kojima uz male promene možemo doprineti očuvanju naše Zemlje. 

Nove odluke

Na primer, kupujte lokalne namirnice kako bi vaš otisak hrane bio što manji. On meri uticaje na životnu sredinu koji su povezani sa uzgojem, proizvodnjom, transportom i skladištenjem naše hrane - od potrošenih prirodnih resursa preko zagađenja do emitovanih štetnih gasova. Puno je proizvođača u vašoj okolici koji će vam rado dostaviti sezonsko voće, povrće ili pak meso i mleko. 

Kada smo kod mesa i mleka, smanjite njihovu konzumaciju, a kada ih kupujete - kupujte domaće. Kako znamo, intenzivna stočarska proizvodnja na velikim farmama u svetu utiče na atmosferu, a onda i klimu. 

Kada god možete, kupujte ekološki uzgojenu hranu. Ako imate priliku, posadite svoju baštu, kompostirajte. 

Jedan od načina za očuvanje naše planete je i regenerativna poljoprivreda - obrada zemlje koja u fokusu ima zdravlje zemljišta, skladištenje ugljenika, a praksa uključuje recikliranje što više poljoprivrednog otpada i dodavanje kompostiranog materijala. 

Tu su i dobre stare akcije čišćenja sredine i recikliranje svega što se reciklirati može. Ali, možda važnije od toga je i suzdržavanje od kupovine nepotrebnih stvari - od neumerenosti u hrani, a onda i u drugoj robi - od odeće do raznih predmeta koji nam najčešće ne trebaju. Ne bacajte olako stvari, koristite ih dokle god možete ili pak kupujte očuvane, polovne. 

Svaka i najmanja promena je važna. Neka vam ne bude teško, za Zemlju. 


Tagovi

Lokalne namirnice Otisak hrane Generacija Z Dolores Huerta Aktivizam Dan planete Zemlje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.