Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 29.09.2020. 18:00
  • Nemačka, Brandenburg

Kukuruz propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Nakon što se afrička svinjska kuga proširila, nemački poljoprivrednici su u problemima jer ne mogu na svoja polja. Upitna je setva ozimih kultura, vađenje repe i krompira, a berba kukuruza je nemoguća.

Foto: Depositphotos/JakubMrocek
  • 492
  • 23
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) u Nemačkoj se i dalje širi. Do sada je potvrđeno 35 slučajeva zaraze kod divljih svinja. Još uvek nije pronađena ni na jednoj svinjarskoj farmi, a svi su slučajevi u istočnoj regiji Brandenburg u kojoj je početkom meseca pronađen prvi.

I dok su stočari pogođeni odlukom Kine i Japana o zabrani uvoza svinjetine iz ove države, neki od njih su, skupa sa ratarima, suočeni s ogromnim problemom, jer uopšte ne mogu do svojih polja. 

Veliki finansijski gubici

Odluku o toj zabrani donela je nemačka vlast. Prvobitno je ona bila potpuna, a trenutno je ograničena i strogo kontrolisana. Stoga se svinjari, ostali stočari i ratari suočavaju s velikim finansijskim gubicima.

Afrička kuga svinja u Negotinu!

Najgore je u zonama u krugu od tri kilometara oko mesta izbijanja bolesti, gde poljoprivrednici ne smeju na svoju zemlju. A to znači da ne mogu da poseju ozime žitarice niti da beru kukuruz, vade krompir i repu.

"Zreli kukuruz ostaje da visi na stabljici", kaže za agrarheute Kristof Šulc iz Atervaša u okrugu Spri-Najse. On je ipak iz predostrožnosti ugovorio osiguranje od ASK-a, ali kako kaže, njegove "životinje ne mogu da jedu novac".

I u susednim ugroženim područjima u krugu od 15 do 20 kilometara prvotno su primenjene zabrane, ali nakon što je situacija, za sada, razjašnjena, one su ukinute pa će poljoprivrednici ipak moći da završe setvu. Ali, ne i berbu kukuruza. 

Ne žele da uznemiravaju svinje u kukuruzu

Brandenburški ministar poljoprivrede Aksel Fogel je rekao da će ograničenja na ugroženom području biti manja. Dakle, poljoprivredne i šumarske površine u tom delu mogle bi ponovno da se koriste.

Za sada je berba jabuka i grožđa moguća bez posebnih restrikcija, kao i vađenje krompira i šećerne repe te setva ozimih žitarica. Međutim, to se očigledno ne odnosi na berbu kukuruza. Razlog je taj što divlje svinje borave na poljima ove žitarice te ne žele da ih uznemiravaju i teraju kako ne bi virus širile dalje.

Pored toga, poljoprivrednici neće tako brzo doći do svoje zemlje. Za obrađivanje, prvo moraju dobiti službeno odobrenje i i da se pridržavaju propisa. U tu svrhu službe za inspekciju moraju da pretražuju polja.

Dobiće naknadu od države

U slučaju propadanja useva, ratari će dobiti naknadu iz državnog fonda za epidemije, saopštilo je ministarstvo.

U pogođenim područjima Brandenburga je oko 50 poljoprivrednih proizvođača koji nisu mogli do svojih njiva. Pa čak i nakon ukidanja zabrane mogu da rade tek sa pola kapaciteta i to pod strogim uslovima.

I u drugim regijama Nemačke farmeri zabrinuti su zbog mogućih posledica i ograničenja upravljanja svojim gazdinstvima ako ASK nastavi da se širi. Pogotovo u istočnim saveznim državama koje se graniče sa poljskim rizičnim područjima.


Tagovi

Nemačka ASK Afrička svinjska kuga Berba kukuruza Ograničen pristup Polja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.