Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradsko veće Kragujevca
  • 29.06.2016. 14:05

Krizni centar zbog bolesti kvrgave kože

Opasnost od pojave bolesti kvrgave kože kod krava u Šumadiji je latentna i malo verovatna. Ipak, zbog nelegalne prodaje stoke, gradska vlast je primorana da formira Krizni centar da bi bila sprečena pojava bolesti koja može da ugrozi stočni fond.

  • 532
  • 65
  • 0

U Šumadiji za sada nije zabeležen nijedan slučaj nodularnog dermatitisa. Ipak, Gradsko veće Kragujevca danas je bilo primorano da formira Krizni centar. Šanse za pojavu te bolesti, u ovom delu Srbije, su male, ocenjuju stručnjaci, ali jedan od najvećih razloga je nelegalna trgovina stokom sa juga Srbije, a to predstavlja najveću opasnost. Krizni centar radiće u saradnji i koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, kako bi se zaštitio stočni fond. Ono što se preporučuje svim odgajivačima je da budu još oprezniji.

Šverc najveća opasnost za Šumadiju

Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog okruga, po struci veterinar, naročito apeluje na švercere, koji trguju stokom sa juga naše zemlje, da prijave svaki uočeni slučaj bolesti koja je poznatija pod nazivom kvrgava koža.

"Nažalost nelegalna trgovina stokom postoj. To je velika opasnost za goveda u Šumadiji. Zato apelujem na švercere da odmah prijave svako zaraženo grlo. Bolest je uočljiva golim okom i lako ju je prepoznati. Na koži govečeta su uočljive kvrge. Uspostavili smo saradnju sa MUP-om i veterinarskim inspekcijama da bismo sprečili svaki sumnjiv slučaj transporta zaraženih goveda", kaže Srejić.

Uništite larve mušica u stajskim đubrištima

Načelnik okruga apeluje i na odgajivače da i sami moraju da se uključe u mere suzbijanja ove bolesti.

"Stočari naročito treba da obrate pažnju na stajnjake. Naime, u njima ima insekata, odnosno larvi mušica i drugih prenosilaca bolesti. U poljoprivrednim apotekama za zaista mali novac mogu da se kupe preparati koji uništavaju larve. I to na više meseci. I za njih važi upozorenje da ukoliko primete bilo kakve promene na koži stoke, da to odmah prijave najbližoj veterinarskoj stanici", naglašava Srejić.

Bolest vidljiva golim okom

I u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi u Kragujevcu smatraju da je u ovakvoj situaciji preprodaja stoke jedan od većih rizika za goveda u Šumadiji. Iako je opasnost latenta, trgovina koja nije pod kontrolom države može da donese zarazu i na ove prostore. Nakon što je epidemija kvrgave kože proglašena u Pčinjskom okrugu, u Kragujevac su stigla uputstva za odgajivače goveda i za nadležne u gradskoj upravi, a odmah je održana i Sednica saveta Šumadijskog okruga.

Stručnjaci objašnjavaju da je bolest je vidljiva golim okom. Na koži goveda pojavljuju se kvrge i takvu promenu treba odmah prijaviti kako bi Krizni centar reagovao. Iz državnog budžeta stočarima je obezbeđena nadoknada za goveda koja moraju da se ubiju zbog bolesti.

Prema podacima koji su izneti na sednici saveta Šumadijskog okruga reč je o nepredvidivoj bolesti koju prenose insekti, a muve i komarci kao vektori bolesti mogu da imaju veliku ulogu kao prenosioci. Bolest napada sve rase goveda. Na sednici je iznet podatak da je do sada u Srbiji eutanazirano 220 goveda, a za oko 150 se pretpostavlja da je zaraženo.


Tagovi

Nodularni dermatitis Goveda Krave Bolest kvrgave kože Šumadijski Okrug Veterinarska inspekcija Kragujevac Gradsko veće Krizni centar


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!