Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vesti
  • 18.09.2022. 16:30

Krčenje šuma: Proširen spisak proizvoda koji se neće moći uvoziti

Dok aktivisti pozdravljaju najnoviju odluku Evropskog parlamenta, predstavnici industrije ga kritikuju.

Foto: Depositphotos/alessandro0770/mycola_adams
  • 295
  • 20
  • 0

Evropski parlament je izglasao proširenje poljoprivredne robe, obuhvaćene novim zakonom EU protiv uvoza povezanog s Uredbom o krčenju šuma, na kukuruz, živinu i svinjetinu. To znači da oni ne smeju da potiču sa takvih područja.

Dok aktivisti pozdravljaju najnoviju odluku Evropskog parlamenta, predstavnici industrije ga kritikuju, izveštava Euractiv.

U novembru 2021. godine Evropska komisija je predstavila predlog koji je imao za cilj da osigura da proizvodi i roba uvezena u Uniju ne doprinose krčenju šuma bilo gde duž lanca vrednosti.

Želje i mogućnosti

Parlamentarna plenarna sednica usvojila je kompromisni tekst koji je podneo izvjestilac desnog centra Kristof Hansen, u kojem se navodi da poljoprivredne proizvode i inpute obuhvaćene zakonom treba proširiti izvan onih uključenih u prvobitni predlog Komisije.

Žele sprečiti krčenje šuma (Foto: Depositphotos/richcarey)

On je, podsetimo, uključivao šest proizvoda: palmino ulje, kakao, kafu, govedinu, soju i drvo. Želja zakonodavaca je da se uključe derivati kukuruza i palminog ulja, koji su izostavljeni iz tog predloga, a pomogli bi u zaštiti šuma.

EU bez dogovora o zakonu koji treba sprečiti uvoz proizvoda povezanih sa krčenjem šuma

Kukuruz i kaučuk su ključni proizvodi koji deluju na krčenje. Aktivisti su pozdravili ovu odluku, ali su zabrinutost izrazili predstavnici industrije.

U zajedničkom saopštenju, COCERAL, FEDIOL i FEFAC, koji obuhvataju trgovinu žitaricama i uljaricama u EU i industriju stočne hrane, upozorili su da odluka predstavlja rizik koji narušava lanac snabdevanja i inflaciju cena u EU.

Organizacije su pozvale zakonodavce da rade s akterima u ovom lancu kako bi se sprečili praktični problemi koji bi mogli nastati tokom primene nove regulacije.

Zaštita domaćih proizvođača

Za predstojeći trijalog sa Savetom nacionalnih ministara očekuje se značajan odmak od država članica.

"Znam da sa strane Saveta trenutno ne postoji volja da se proširi opseg kako bi se išlo dalje od roba koje je predložila Komisija“, objasnio je Hansen.

Države članice objavile su svoj stav o predlogu Komisije u junu i sada će tražiti konsenzus o dosijeu s predstavnicima parlamenta i Komisije u pregovorima.

Napravljen korak za očuvanje svetskih šuma - kraj krčenju do 2030.?

Odluka da se, pored govedine, uvrsti živina i svinjetina doneta je po nalogu skupštinskog odbora za poljoprivredu, koji je dao mišljenje o tom pitanju, u nastojanju da se bori protiv nelojalne konkurencije kojoj su izloženi domaći poljoprivrednici.

Bez regulisanja uvoza, stočari EU bi morali obezbediti proizvodnju bez krčenja šuma, dok isti standard ne bi važio za meso iz trećih zemalja. Zakonodavci žele uključiti još proizvoda. Pozvali su Komisiju da posle stupanja na snagu novog zakona izvrši procenu kako bi se utvrdilo koji proizvodi potencijalno mogu biti uključeni u budućnosti. Tu se prvenstveno misli na šećer.


Tagovi

Evropski parlament Krčenje šuma Degradacija šuma Evropska komisija Zabrana uvoza Popis


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.