Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazneno-popravni Zavod u Nišu
  • 10.12.2020. 16:00
  • Nišavski okrug, Niš

KPZ: Od proizvodnje hrane do mogućnosti za pokretanje svog posla

Ekonomije Kazneno-popravnog Zavoda donose značajne budžetske uštede, ali što je još i značajnije, na njima se osuđenici i pritvorenici obučavaju za ratarske, povrtarske i stočarske poslove i stečena znanja, nakon odsluženja zatvorske kazne, mogu da primene za pokretanje sopstvenog posla.

Foto: Kazneno-popravni zavod u Nišu
  • 251
  • 28
  • 0

Paradajz, paprika, šargarepa, kornišoni, kupus, krompir, jaja, mleko meso i stočna hrana, samo je deo onoga što se u tonama i stotinama kilograma proizvodi na ekonomiji Kazneno-popravnog zavoda u Nišu.

Za većinu građana naše zemlje ta ustanova je mesto u kojoj osuđenici provode dane do isteka kazne koja im je izrečena. Mali broj ljudi, međutim, zna da niški Kazneno-poravni zavod ima dve ekonomije - Medoševac i Bubanj koje se prostiru na impresivnih 170 hektara na kojima osuđenici i pritvorenici, uz stručnu pomoć stalno zaposlenih u zavodu, proizvode sve što im je potrebno za ishranu, kao i sve što je potrebno za ishranu stoke koja se čuva na farmama zavodske ekonomije.

Priključne mašine koje proizvode osuđena lica - hit na tržištu!

Ekonomije daju i višak proizvoda koji se prodaju na tržištu, a sva sredstva dobijena njihovom prodajom koriste se za unapređenje uslova u kojima borave osuđena lica.

Hrane se dovoljno proizvelo ove godine

Kako objašnjavaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija od 170 hektara kojima Zavod raspolaže, 90 hektara oranica koristi se za ratarsku, voćarsku i povrtarsku proizvodnju, a 80 hektara livada i pašnjaka koristi se za proizvodnju kabaste stočne hrane. Zavod ima i 50 ari plastenika i 50 ari staklenika, u kojima se u toku godine smenjuju tri kulture i zemljište maksimalno koristi.

Ovogodišnji prinosi, dodali su u Upravi, zadovoljavajući su, tako da KPZ Niš, kao i prethodnih godina neće morati da kupuje poljoprivredne proizvode za ishranu osuđenika, kao ni stočnu hranu.

"Za osuđeničku kuhinju proizvedeno je ove godine 10,7 tona paradajza, 7,2 paprike, 4,4, šargarepe, 11,2 crnog luka, 14,4 krastavaca, 71,5 krompira, 3,1 kornišona, 2,6 cvekle i 21,6 tona kupusa. Proizvedeno je takođe nešto više od 10.000 strukova zelene salate, bezmalo 69.000 mladog luka, 48.000 ljutih papričica. Ubrano je i 19,5 tona višanja, ali one se ne koriste u kuhinji već su prodate na tržištu", naveli su nam u Upravi.

Različitim kupcima prodaju se svinje, junad i kravlje mleko

U Upravi su naveli da je na ekonomijama Medoševac i Bubanj proizvedeno i 125 tona ječma, 115 kukuruza, 247 tona sena, 520 kukuruzne silaže i 100 tona lucerke. Zavodska ekonomija, kažu, poseduje farmu krava, svinja, ovaca i živine, za koju će sva stočna hrana biti utrošena za ishranu.

Zavodska ekonomija ima farmu, krava, ovaca, živine i svinja

Stočni fond Zavoda čini 1.300 svinja, 172 goveda od čega su 72 muzne krave, a 100 je junadi i teladi, 154 ovaca, 1.335 kokošaka nosilja, i oko 10.000 tovnih pilića.

"Do novembra ove godine za potrebe osuđeničke kuhinje proizvedeno je nešto više od 38 tona svinjskog mesa, 14 goveđeg i junećeg mesa, bezmalo 18 tona pilećeg mesa, nešto više od 1.200 kilograma ovčijeg i bezmalo 345.000 komada jaja. Različitim kupcima prodato je 850 svinja, 22 grla junadi i 400 tona kravljeg mleka."

Cilj da osuđenici imaju naučeni posao

Kako su naveli u Upravi, proizvodnjom na ekonomijama štede se ogromna budžetska sredstva, posebno imajući u vidu činjenicu da je zavod u Nišu jedan od tri najveća kazneno-popravna zavoda u zemlji sа око 1.650 osuđenika i pritvorenika.

Još značajnije od ušteda, dodali su u Upravi, za izvršenje krivičnih sankcija, je to što radno angažovana osuđena lica prolaze obuku za rad na mnogobrojnim poslovima u ratarskoj, povrtarskoj i stočarskoj proizvodnji, poput uzgoja povrća u plastenicima i staklenicima.

"U proseku je na ovim svojevrsnim poljoprivrednim dobrima godišnje radno angažovano od 110 do 150 osuđenika. Pojedini od njih dolaze u Zavod sa određenim predznanjem u ovim poslovima, dok se jedan broj po prvi put susreće sa radom u poljoprivredi", objasnili su u Upravi i dodali da osuđena lica sve poslove obavljaju uz stručnu pomoć instruktora koji su zaposleni u Službi za obuku i upošljavanje. 

Poljoprivreda - jedna od najboljih rehabilitacija za bivše osuđenike

"Mnoga osuđena lica stečena znanja na zavodskoj ekonomiji mogu da primene nakon odsluženja zatvorske kazne za pokretanje sopstvenog posla. Cilj nam je da imaju naučeni posao 'u rukama' i da se tim poslovima bave kako ne bi činili nova krivična dela."

I naknada za rad i godišnji odmor

Prema njihovim rečima, osuđena lica koja rade na ekonomijama Zavoda, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, primaju naknadu za rad, imaju kompletnu zdravstvenu zaštitu, pravo na godišnji odmor koji koriste izvan Zavoda i imaju nagradna odsustva.

U Upravi su dodali da je rad ekonomija Medoševac i Bubanj ranije bio zadovoljavajući, ali je dolaskom nove uprave u Kazneno-popravni Zavod 2015. godine i angažovanjem zaposlenih, u ogromnoj meri unapređen.


Tagovi

Kazneno-popravni Zavod Niš Osuđenici Zatvor Proizvodnja hrane Pritvorenici Znanja u poljoprivredi


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.