Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz hrane i pića
  • 21.10.2019. 17:00

Kozji, ovčiji sirevi i voćne rakije iz Srbije uskoro na ruskoj trpezi

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i zemalja članica Evroazijske ekonomske Unije će biti potpisan u petak.

Foto: Julijana El Omari
  • 150
  • 6
  • 0

Lista za bescarinski izvoz se u odnosu na prethodne sporazume proširuje za kozje i ovčije sireve, kao i za visokokvalitetne voćne rakije. Za ove proizvode nema ograničenja, a kvote su dobijene za kravlji sir, cigarete i vinjak. Novina je to što u sporazumu osim Rusije, Belorusije i Kazahstana sada učestvuju i Kirgistan i Jermenija.

Nedimović: Od 25. oktobra bescarinski izvoz rakije u Rusiju

Od ukupne količine koja se izveze dve trećine su namanjene Ruskoj Federaciji

Jagoda Lazarević, šef pregovaračkog tima sa carinskom unijom kaže da je Srbija veliki izvoznik sireva - od ukupne količine koja se izveze dve trećine su namanjene Ruskoj Federaciji, što je, kaže, nekih 10.000 tona. Ona kaže da su pregovori bili tvrdi, ali da veruje da će se obim trgovinske razmene povećati. Prioritet tokom pregovaranja Srbije je kako kaže bio da sirevima koji su bili izuzeti bude dat pristup ovom velikom i značajnom tržištu i Rusiji i celoj Evoazijskoj ekonomskoj uniji. 

Ističe da je država obezbedila pravni okvir da naši proizvođači rakija uđu i budu konkurentni po cenama i da ponude nešto što u Rusiji nema.

Zlatiborcu ponovo dozvoljen izvoz u Rusiju

Sa Kirgistanom i Jermenijom dogovorena trampa - kvota za kvotu 

Prema njenim rečima, Rusija će imati iste koncesije kao i do sada, a što se tiče novih članica u ovom sporazumu (Kirgistana i Jeremenije) sa njima je dogovorena trampa - kvota za kvotu.

"Struktura našeg izvoza se menja iz godine u godinu, proizvod koji najviše izvozimo su automobilske gume", rekla je Lazarevićeva.

Srbija ovim sporazumom ne postaje član Evroazijske carinske unije kako su prethodnih dana prenosili mediji. U Ministrastvu trgovine kažu da im je na tu temu stiglo i mnogo upita iz stranih ambasada. Dakle, u pitanju je sporazum o slobodnoj trgovini dve strane, prenosi RTS. 

Novi sporazum o izvozu voća i povrća sa Rusijom od 20. oktobra

Rast plasmana jabuka, mladog sira, hrane za kućne ljubimce

Za osam meseci ove godine, sa partnerima u Ruskoj Federaciji poslovalo je 1.473 kompanije iz Srbije - većina ih samo uvozi, a tek svaka deseta trguje u oba pravca.

"U ovom periodu beleži se rast plasmana jabuka, mladog sira, hrane za kućne ljubimce, cevi od rafinisanog bakra, proizvoda tekstilne industrije," kaže za BBC Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne odnose Privredne komore Srbije.

Perspektivni sektori za saradnju Srbije i Rusije su, kaže ona, poljoprivreda i prehrambena industrija, farmaceutska, industrija gume, metalska i metaloprerađivačka industrija, građevinska i industrija nameštaja.


Izvori

RTS


Tagovi

Izvoz hrane Izvoz sira Izvoz rakije Bescarinski izvoz Jagoda Lazarević Jelena Jovanović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta