Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pavlovci
  • 19.08.2018. 12:00

Koze ga odvele iz grada u selo

Nekada autoelektričar, a sada stočar, Saša je pre dve godine kupio plac u Pavlovcima, gde je napravio malu farmu koza. Porodicu i sebe izdržava prodajom kozijeg mleka i sira, kao i prodajom jaradi.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 890
  • 34
  • 0

Sve više je ljudi koji iz grada odlaze u selo. To više i nije neka vest, ali uvek nas iznenadi činjenica da čovek napusti gradski komoditet zbog života na selu i bavljenje poljoprivredom, za koju se zna da iziskuje mnogo posla.  Ali kako za koga, jer upravo Saša Andrejić iz Rume, sve bliži petoj deceniji, kaže da je baš zahvaljujući poljoprivredi, uzgoju koza i prelaskom na selo porodici obezbedio egzistenciju, a sebi napokon život bez previše stresa.

Od autoelektričara do stočara

Nekada autoelektričar, a sada stočar, pre dve godine kupio je plac u Pavlovcima gde je napravio malu farmu koza. Porodicu i sebe izdržava prodajom kozijeg mleka i sira, kao i prodajom  jaradi. Uzgojem koza počeo je da se bavi davno, prvenstveno zbog dece, kojoj je zbog zdravlja bilo potrebno zdravo kozije mleko i sirevi.

Glavni posao i izvor prhoda bila je autoelektričarska radnja, koju je kasnije, kako kaže, sa zadovoljstvom zamenio radom na farmi i uzgajanjem koza. Gazdinstvo je registrovao pre tačno dve godine, iako je i ranije u jednom domaćinstvu u Pavlovcima uzgajao nekoliko grla. Sada je sve daleko ozbiljnije, a dugogodišnje uzgajanje koza u manjem obimu sada mu je donelo još više iskustva i znanja.

Saša
Saša je sa zadovoljstvom promenio posao

Mir na selu nema cenu

Danas Saša gaji oko 35 koza na svom gazdinstvu. Kaže, više je novca zarađivao baveći se autoelektrikom, ali mir koji ima u selu nema cenu.

"Veliki su ulozi u imanje, ne zarađuju se velike sume novca, ali dovoljno da se obezbedi osnovna egzistencija i mir, koji u ranijem poslu nisam imao. Uzmem i zemlju u arendu,  koju niko neće da radi, te imam i dovoljno prirodne hrane za koze. Ulozi su veliki, ali na kraju ipak posao nije uzaludan”, kaže Saša.

Mleko i jarići donose zaradu

Koze se pare u periodu od kraja avgusta do oktobra, nose pet meseci i jare se uglavnom u periodu od januara do aprila meseca. Obično, u proseku, koza ojari dva mladunčeta, koja sisaju oko dva meseca. Posle toga, koza koja je prvi put ojarila jariće počinje da daje mleko, koje je Sašin glavni proizvod.  Svaka koza muze se pomoću muzilice, dva puta dnevno - ujutro  i uveče i u proseku daje po dva litra mleka na dan.

Mlado jare je spremno za prodaju četiri meseca od momenta kada prestaje da sisa. Saša gleda da jariće što pre proda, odnosno da što ranije prestanu sa sisanjem i tako oslobodi majku, kako bi što pre počela ponovo da daje mleko. A ako se odluči da ostavi jare u svom domaćinstvu, zna da će ono polnu zrelost dostići za 10 meseci.

Kupio sam plac na samom pavlovačkom pašnjaku, tako da moje koze imaju svežu, prirodnu hranu na pašnjaku od proleća do kraja jeseni. U tom periodu prihranjujem ih samo sredinom leta, kada trava nije najboljeg kvaliteta po pitanju hranjivih materija, a meni je stalo da moje koze imaju konstantno kvalitetno mleko. I jarad dohranjujem pred kraj sisanja. Tokom zime, kada su koze u štali, dajem im prihranu, mešane žitarice, seno i detelinu. Za tu vrstu uglavnom koristim detelinu koju sejem na zemlji koju uzmem u arendu, a žitarice dokupim”, priča Saša.

Farma koza
Pulin nepogrešivo vodi računa o ovcama

Zdravi proizvodi

Svoje proizvode, kozije mleko, surutku i 12 vrsta sireva plasira kod kuće i na pijacama u Rumi, Vrdniku, a od skoro i u Sremskoj Mitrovici i Inđiji. Litra mleka košta 100 dinara, litra surutke 50, tvrdi sir 600, sušeni 800, a dimljeni 1.000 dinara za kilogram. Cena jaradi se kreće oko 300 dinara za kilogram, i ni tu se ne razlikuje od proseka.

"Neke tajne o proizvodnji se mogu odati, a neke ne. Da napravim sitni sir mi je potrebno do tri sata vremena i šest do sedam litara mleka. Za tvrdi sir potrebno je nešto manje vremena, ali je posle kuvanja mleka, dodavanja sirćeta, odvajanja surutke i razlivanja u kalupe potrebno da odstoji celu noć. Svi su proizvodi zdravi. Zna se da je surutka nezamenjiva za obnovu masne jetre, mleko je dobro protiv bronhitisa i još mnogo toga. Na nesreću, naš narod još uvek nije dovoljno svestan koliko su kozije mleko i proizvodi zdravi, jer smo i dalje naviknuti na svinjsko meso", objašnjava Saša.

Koze uglavnom pasu lekovito bilje

Koze su inače poznate kao izuzetno čiste životinje, koje ne oboljevaju od kancera, a često se kaže - ako čovek želi da se izleči, treba samo da jede ono što jedu i koze. Njihovo mleko ostaje čisto, bez obzira na to šta jede, a koza uglavnom pase lekovito bilje na pašnjacima, čak 128 različitih vrsta. Zahteva čiste uslove, pa tako Sašine koze neće čak ni vodu da piju iz prljavih posuda, kaže ovaj stočar.

Bela nepogrešivo vodi računa o ovcama

Veliku pomoć u uzgoju koza Saši pruža i pulin Bela. Nepogrešivo vodi računa o ovcama i na jedan zvižduk svog gazde, celo stado za čas posla satera u obor.

Bela
Bela

A kakvo bi to gazdinstvo bilo da nema i ostalih životinja. Njegovo dvorište, iako malo, odaje utisak seoske harmonije, pa u miru žive svi: četiri konja, dva psa, patke, kokoške, svinja mangulica i nekoliko prasadi, tri mačke, pulin Bela sa svojim štencima i 35 koza. 


Tagovi

Koze Kozji sir Kozje mleko Pulin Pavlovci Saša Andrejić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D