Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kosidba na Rajcu
  • 20.07.2020. 10:00

Kosidba na Rajcu bez publike, ali livada ipak pokošena

Ove godine, prvo mesto zauzeo je Nebojša Spasojević iz Kadine Luke kod Ljiga, drugo, pomenuti Drago Ivanjić iz Bosanskog Petrovca i treće Mićo Mrđa iz Surduka.

Foto: Vladimir Ivanović
  • 378
  • 21
  • 0

Nakon objave da su u okviru tradicionalne manifestacije "Kosidba na Rajcu" zbog sprečavanja širenja virusa korona otkazani kulturno umetnički program, prateći sadržaji, kao i svi koncerti, organizatori su ipak prošlog vikenda, sproveli takmičenje u kosidbi, ali prvi put bez publike, preneto je na zvaničnom fejsbuk profilu ove manifestacije.

Drago Ivanjić iz Bosanskog Petrovca, prošlogodišnji đidija i ovogodišnji domaćin Kosidbe, vodio je kosače tri dana, po novim pravilima; takmičari su kosili bez podrške samih gledala posetilaca. Kako je Agroklub saznao, kosači su bili zadovoljni što je uopšte takmičenje održano.

"Rački vašar je prvi put otkazan, koji se inače održavao i u ratnim vremenima. Kosilo se tri dana, kako ne bi bilo velikog okupljanja, a sami finalisti su kosili u nedelju. Mi 50 godina poštujemo fizičku distancu, jer niko nikom ne prilazi na tri metra od kose", rekao je sa osmehom za naš portal Vladimir Ivanović, jedan od organizatora manifestacije.

Pobednik iz Ljiga

Za ovogodišnjeg đidiju, proglašen je Veljko Milovanović iz mesta Šarani kod Gornjeg Milanovca.

Zlatnu kosu kosidbe na Rajcu poneo je Nebojša Spasojević

"Zlatnu kosu" i prvo mesto na takmičenju ove godine, osvojio je Nebojša Spasojević iz Kadine Luke kod Ljiga, drugo, pomenuti Drago Ivanjić iz Bosanskog Petrovca i treće Mićo Mrđa iz Surduka.

Fijukom kosa na Rajcu do Đidije i Kozbaše - od 17. do 19. jula

Kako smo ranije pisali, takmičari su se nadmetali u košenju planinske trave, koji su obučeni u narodnu nošnju, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu. Na kraju kosidbe najveštijeg, a obično i najizglednijeg, po nošnji, stasu i pesmi proglašavaju za Đidiju ili Kozbašu.

Prvo takmičenje održano krajem XIX veka

U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljli važan i težak posao. Koliki je značaj kosidba imala govori i to da se početak, a posebno kraj pretvarao u pravu svetkovinu. Najpoznatija i najstarija je, svakako, Kosidba na Rajcu, navodi se na sajtu.

Prvo takmičenje kosača na Rajcu se održalo kada i prvi narodni vašar, daleke 1892. godine. Tek mnogo kasnije 1965. i 1967. javlja se ideja i Kosidba na Rajcu postaje turistička manifestacija.


Foto prilog


Tagovi

Kosidba na Rajcu Đidija Kozbaša Bez publike Manifestacija Rajac Takmičenje Košenje trave Vladimir Ivanović Nebojša Spasojević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...