Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kosidba livada
  • 19.02.2022. 07:30

Kosačice s dvostrukim oštricama bolje za životnu sredinu - šta je njihova mana?

Nemački Univerzitet za održivi razvoj "Eberswalde" je s poljoprivrednim proizvođačima sproveo istraživanje u kojem su ispitali dodatne troškove korišćenja kosačica sa dvostrukom oštricom.

Foto: Depositphotos/fotocorn
  • 194
  • 46
  • 0

Zbog različitih biljnih vrsta, livade su staništa za veliki broj životinja kao što su ptice, gmizavci, insekti, ali i razna divljač gde su mladunci najugroženiji, i od izuzetne su vrednosti za biološku raznovrsnost. Košenje doprinosi očuvanju raznovrsne flore, ali smanjuje faunu. Poseban su problem rotacione kosilice koje ubiju od jedne desetine do jedne trećine životinjske populacije na pokošenoj livadi.

Nemački Univerzitet za održivi razvoj Eberswalde (HNEE) je zajedno s poljoprivrednim proizvođačima sproveo istraživanje kako bi ispitali dodatne troškove korišćenja ovih mašina sa dvostrukom oštricom, takozvane zadnje traktorske kosačice koje seku stabljike na principu makaza. 

Veći troškovi

Rezultati su pokazali da je šteta znatno manja kada se koristi mašina s ovako postavljenim reznim telima nego kada se koriste rotacione. Upotreba kosačice sa dvostrukom oštricom smanjuje negativno delovanje na životnu sredinu, ali se povećavaju troškovi.

HNEE je zajedno sa partnerskim kompanijama ispitao dodatne troškove koji nastaju pri korišćenju zadnje traktorske kosačice u odnosu na uobičajenu metodu kosidbe. Procenjeni su i dokumentovani svi inputi vezani za njenu upotrebu na dve farme. Istraživanje je pokazalo da su ukupna izdvajanja za nabavku dva puta veća budući da su uključivali neophodnu dodatnu opremu.

Oštrenje noževa

Potrebno radno vreme, a time i troškovi izvođenja radova bili su relativno visoki. Posebno treba naglasiti često menjanje i oštrenje noževa. Rad na održavanju bio je znatno obimniji nego što se prvobitno očekivalo. Zbog sastava travnjačke flore na zaštićenim područjima, noževi su izloženi većem opterećenju nego na drugim površinama.

Kako navode, dodatni problem je što se noževi moraju često oštriti zbog čega se mora prekidati kosidba. To odlaže radove i negativno utiče na kvalitet krme, posebno u nesigurnim vremenskim uslovima.

Zaštita flore i faune

Rezultati su pokazali da je finansijska nadoknada za korišćenje nerotirajuće tehnologije kosidbe neophodna kako bi motivisali poljoprivrednike da koriste one sa dvostrukom oštricom i na ovaj način zaštite životinje koje žive na livadama.  

"Poljoprivrednici koji za košenje koriste kosilicu sa duplim nožem trebalo bi ubuduće da dobiju 100 evra po hektaru godišnje kao deo upravljanja travnjacima orijentisanih na očuvanje prirode", ističe En-Kristin Saurma-Jelč, koordinatorka Mreže "Schäfer Protect".

Kako smo već ranije pisali, veliki problem kod upotrebe rotirajućih kosačica je stradanje divljih životinja koje ne znaju ili ne mogu da pobegnu.

Najveću opasnost predstavljaju rotirajuće kosačice velikog radnog zahvata i velike radne brzine. Kada se ove mašine približe mladim životinjama, one ne pobegnu nego uplašeno i bespomoćno ostanu da leže pribljubljene uz zemljište. To im je urođena strategija preživljavanja koja u slučaju beživotne mašina koji ima svoju putanju i dovodi do toga da ih mašina u većini slučajeva odmah samelje i usmrti na licu mesta. 


Tagovi

Istraživanje Košenje Kosačice Rotacione kosačice Dvostruka oštrica Zadnja traktorska kosačica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.