Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 04.03.2020. 15:00

Koronavirus uzrokuje prekid lanca snabdevanja lekova za životinje?

U SAD-u bi moglo doći do nestašice lekova za životinje jer kompanije koje ih proizvode aktivne materije dobavljaju iz Kine.

Foto: JumpStory
  • 112
  • 4
  • 0

Šest kompanija koje proizvode veterinarske lekove beleže poremećaje u lancu snabdevanja zbog koronavirusa koji bi mogao da dovede do nestašice lekova za životinje na tržištu SAD-a, navodi Američka agencija za hranu i lekove (FDA) u svom najnovijem izveštaju. "Otprilike 32 američke kompanije koje proizvode lekove za životinje kupuju aktivne farmaceutske sastojke u Kini", rekao je za SF poverenik FDA-e Stefen Han.  

FDA je kontaktirala sve kompanije, a njih šest je uočilo poremećaje u lancu snabdevanja što bi uskoro moglo dovesti do nestašice. Ova agencija sarađuje s njima kako bi im pomogla i ublažila potencijalni nedostatak.

Ne postoje dokazi da se koronavirus prenosi hranom ili ambalažom

Han je ponovio kako nema dokaza da se koronavirus prenosi putem hrane ili ambalaže. "Svaka državna agencija biće uključena u vladin odgovor u vezi koronavirusa", poručio je američki ministar poljoprivrede Soni Perdu te dodao: "Naši se naučnici sve vreme bave virusima kod životinja, pomažu u istraživanju i traže bilo kakvu alternativu, čak i vakcinu koja bi mogla pomoći."

Meso zmija sa lokalne pijace, izvor smrtonosnog korona virusa?

Kina kupuje više američke robe zbog trgovinskog sporazuma

U međuvremenu, kineska Carinska komisija saopštila je da će prihvatati zahteve za poništenje carinskih tarifa onim kompanijama koje žele da kupe i uvoze američke proizvode, uključujući svinjetinu, govedinu, soju, pšenicu, kukuruz, sirak i sl.

To će omogućiti Kini kupovinu veće količine američke robe kako je predviđeno uslovima trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine. Dezan Šira, kineski savetnik kaže: "Podržavam napore Kine u suzbijanju epidemije korona virusa povećanjem uvoza medicinske opreme i lekova iz SAD-a."

Virus je izazvao zabrinutost zbog obećanja o proširenoj američkoj prodaji u Kini ove i 2021. godine, a zvaničnici Trampove administracije kažu kako ta zemlja nije tražila odlaganje.

Uprkos pandemiji poljoprivrednici neka rade svoje poslove kao i do sada

Američki ministar Perdu epidemiju je nazvao pandemijom, izrazom koji ima veću težinu i kojeg ne koriste drugi zvaničnici, izvestio je CNN, te je ohrabrio poljoprivrednike da nastave da proizvode hranu. "Mislim da svi morate da radite svoje poslove na način kao i do sada, proizvodeći sigurnu hranu za sve, to je najbolje što možemo učiniti - vratiti se i raditi ono što smo radili i do sada."

Podsetimo, u poslednjoj eskalaciji u trgovinskom ratu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, u avgustu prošle godine kineske kompanije prestale su da kupuju američke poljoprivredne proizvode, te je odlučeno kako najmnogoljudnija zemlja sveta i najbrže rastuće tržište neće isključiti uvođenje carina za uvoz poljoprivrednih proizvoda u SAD-u.

Kinezi divlje životinje uzgajaju na farmama i ne planiraju da prestanu da ih jedu

Nakon toga pregovori su nastavljeni, a Kina je u septembru objavila da će izuzeti 16 kategorija proizvoda uvezenih iz SAD-a od obaveze plaćanja carina, iskazujući time dobru volju uoči nastavka pregovora o rešenju trgovinskog spora sa SAD-om.

Rezervna trgovina se razvija s obe strane Tihog okeana

Kineska kampanja protiv korona virusa prekinula je isporuke američke hrane i poljoprivrednih proizvoda, kao što su ostrige, smrznuti pomfrit, pšenicu i drvo. Ipak, posmatrači globalne trgovine kažu da se rezervna trgovina razvija s obe strane Tihog okeana.

Pčelari u velikim problemima: Zbog korone ne mogu hraniti svoje pčele

Pokrajina Hubei u kojoj se nalazi i grad Vuhan je identifikovana kao izvor korona virusa, a istovremeno je veliki proizvođač fosfatnih đubriva. Potpredsednik Rabobanke Sem Tejlor rekao je: "Čak 60 odsto fabrika đubriva je privremeno zatvoreno zbog epidemije, a očekuje se da će proizvodnja nastaviti u punom obimu do kraja marta.“ U međuvremenu bi cene fosfata mogle da porastu, dok druge cene đubriva, poput uree i UAN-a, opadaju.

Treba napomenuti kako je početkom februara kinesko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo kako se u SAD-u širi preteran strah i panika nakon izbijanja epidemije korona virusa. 


Tagovi

Koronavirus SAD Kina Lekovi za životinje Nestašica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.