Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi odbor za stočarstvo PKS
  • 11.10.2016. 13:30

Korak ka unapređenju razvoja stočarstva

Za predsednika je izabran Milovan Ivanković iz Asocijacije stočara Srema i Mačve. Na mesto zamenika predsednika Grupacije sada je Ljubiša Jovanović iz Udruženja proizvođača mleka Srbije.

  • 637
  • 30
  • 0

Na nedavno održanoj sednici u Privrednoj komori Srbije, imenovano je novo rukovodstvo Grupacije za stočarsku proizvodnju i preradu stočarskih proizvoda. Za predsednika je izabran Milovan Ivanković iz Asocijacije stočara Srema i Mačve. Na mesto zamenika predsednika Grupacije sada je Ljubiša Jovanović iz Udruženja proizvođača mleka Srbije. Za rukovodstvo u oblasti ovčarstva i kozarstva predložen je Zoran Đorđević iz Udruženje ovčara i kozara "Mlavski pastiri".

Govedarstvo, svinjarstvo, ovčarstvo i kozarstvo

Sekretar Udruženja sa stočarsku proizvodnju, Nenad Budimović, na sednici, je izrazio zahvalnost primarnim proizvođačima, farmerima za ukazano poverenje i dosadašnju saradnju, posebno naglasivši značajnost unapređenja rada Grupacije za stočarsku proizvodnju i preradu stočarskih proizvoda. U vezi sa tim, u skladu sa različitostima uzgoja životinja, inicirano je razdvajanje postojeće Grupacije na tri celine: za govedarstvo, svinjarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, a o čemu će se razgovarati na sednici odbora Udruženja za stočarsku proizvodnju.

Zaštiti tovno govedarstvo

Na sednici je istaknuto da se uspešno i profitabilno, na farmi, može poslovati samo ako se svi resursi pravilno iskorišćavaju. Odgajivači goveda smatraju da se mora zaštititi tovno govedarstvo, koje je značajno za opstanak govedarske proizvodnje. Ono je najviše zastupljeno u gazdinstvima sa manjim brojem grla, tri d o10. Činjenica je da nismo u mogućnosti ispuniti preferencijalne kvote za izvoz „baby beef“ u Evropsku Uniju.

Neophodno subvencioniranje teladi

Odgajivači goveda ističu neophodnost subvencioniranja teladi, ali i donošenja strateškog plana u smeru sačuvanja ove proizvodnje. Domaće tržište je opterećeno i pod velikim pritiskom živih životinja i mesa iz uvoza. U isto vreme, izvozna tržišta se smanjuju, postaju konkurentna za domaći proizvod.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Privredna komora Srbije Milovan Ivanković Ljubiša Jovanović Govedarstvo Svinjarstvo Ovčarstvo i kozarstvo


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB