Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 26.11.2017. 09:00

Konzerviranje traktora pred zimu

Tokom konzerviranja, traktor mora da bude potpuno ispravan. Ukoliko to nije slučaj, rešite kvar, pa pristupite konzerviranju.

Foto: mikezwei / Pixabay
  • 3.462
  • 168
  • 0

Zima je period kada traktori miruju, pa ih je važno zaštititi, kako se ne bi oštetili prilikom stajanja. Tokom konzerviranja, mašina mora da bude potpuno ispravna. Ukoliko to nije slučaj, rešite kvar, pa pristupite konzerviranju.

"Konzerviran traktor obavezno smestite na mesto gde će biti zaštićen od sunca, vlage, promene temperature i drugih atmosferskih uticaja", naglašava Vladica Gavrilović iz PSSS Negotin.

Postupak konzerviranja traktora

Postupak kod većine traktora je sledeći:

1.Operite i očistite traktor spolja vrućom vodom,naftom ili petrolejem.

2. Neka traktor radi, dok se ulje ne zagreje. Ispustite talog iz prečistača komprimiranog vazduha, zaustavite motor i ispustite ulje iz korita motora. Staviti nov filter za ulje.

3. U korito motora nalijte ulje za konzerviranje - SAE 10,20 ili 30, zavisno od temperature koja će vladati za vreme mirovanja traktora.

4. Ispustite vodu iz hladnjaka i cilindarskog bloka i ispirajte ih sve dok ne potekne čista voda. Upalite motor da radi nekoliko sekundi, dok ne iscuri sva voda iz pumpe i da bi novo ulje podmazalo sve delove motora. Kada se motor zaustavi, pustiti da istekne sva voda iz hladnjaka i bloka motora, a potom zatvoriti slavine za vodu, ispustiti talog kondenzovane vode iz rezervoara za vazduh.

5. Skinite brizgaljke i ravnomerno ulijte u cilindre oko 2 dl motornog ulja. Skinite usisno crevo sa cilindarske glave kompresora i u otvor usisnog ventila sipajte 10 kapi motornog ulja. Staviti brizgaljke, ali ih nemojte pričvrstiti, zatim okrenite radilicu ključem nekoliko puta polako, pa potom pričvrstite brizgaljke.

6. Skinite prečistač vazduha i gumenu spojnu cev prečistača, kao i usisne cevi i operite ih. Skinite izduvni lonac i očistiti ga. Zalepite otvore usisne i izduvne cevi motora nepropusnim flasterom ili selotejpom, kao i usisni otvor kompresora.

Svakih 15 dana okrenite lagano ključem radilicu motora

7. Skinite akumulatore i uskladištiti ih prema upustvu proizvođača. Očistite ih i premažite kleme tehničkim vazelinom.

8. Napunite rezervoar gorivom do vrha, kako ne bi zarđao od vlage.

9. Ispustite ulje iz: kućišta menjača, diferencijala, bočnih reduktora, remenice i hidraulike i u sve navedeno nalijte novo ulje.

10. Namažite tehničkom mašću okvire instrumenata da ne bi korodirali, kao i sva mesta predviđena za mazanje pomoću tekalemit pumpe. Očistite od stare masti i namažite novom mazalice, ležaje prednjih točkova, zglobove traktorskih poluga, navoje, poteznice i sva ostala mesta koja bi mogla da korodiraju.

11. Podignite traktor na drvene podmetače, kako gume ne bi nosile teret. Vazduh u gumama ostaje na preporučenom pritisku. Vodite računa da gume ne budu umazane mašću ili gorivom i da ne budu na suncu.

12. Otpustiti ručnu kočnicu, staviti menjač "na ler" i pokrijte traktor ceradom.

13. Svakih 15 dana okrenite lagano ključem radilicu motora, kako bi se motor podmazao, a istovremeno okrenite i točkove za ¼ okreta.

Ako se pridržavate ovih koraka, traktor možete da čuvate do šest meseci. Pre puštanja u rad, dekonzervirajte traktor.

Foto: mikezwei / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Konzerviranje traktora Zaštita traktora Vladica Gavrilović Zima


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.