Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalcizacija
  • 24.11.2019. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Kolubarski okrug: U planu su sredstva za popravku kiselih zemljišta

Savetodavci PSSS Valjevo tokom saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima, na svojim predavanjima i radionicama, kao i putem medija, svakodnevno ukazuju na značaj popravke kiselosti tla u cilju postizanja stabilnih i visokih prinosa gajenih biljaka.

Foto: Julijana El Omari
  • 138
  • 5
  • 0

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba u Valjevu  svake godine, u okviru Kontrole plodnosti obradivog zemljišta, uradi 4.000 - 5.000 agrohemiijskih analiza tla. Obradom dobijenih rezultata, došlo se do podataka da je na području Kolubarskog okruga velika zastupljenosti kiselih zemljišta.

O značaju ove agromeliorativne mere i predstojećim planovima, razgovarali smo sa diplomiranim inženjerom ratarstva, Svetlanom Jerinić, iz PSSS Valjevo.

Lokalne samouprave izdvajaju veća sredstva

Od 2010. godine kada je Ministarstvo poljoprivrede preko Uprave za poljoprivredno zemljište, poslednji put subvencionisalo nabavku krečnog materijala za poljoprivredna gazdinstva, veoma mali broj poljoprivrednika izdvojilo je sredstva za krečni materijal kako bi popravili kiselost na svojim parcelama.

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba je u 2019. godini u saradnji sa Gradom Valjevom i Opštinom Lajkovac sprovela je kalcizaciju obradivog poljoprivrednog zemljišta. Interesovanje poljoprivrednika bilo je veliko. Na teritoriji Grada Valjeva pravo na korišćenje besplatnog krečnog materijala ostvarilo je 184 gazdinstva dok je taj broj na području Opštine Lajkovac 57. Iz tog razloga, planovi lokalnih samouprava su da narednih godina izdvoje veća novčana sredstva iz agrarnog budžeta za ove namene, dodaje Jerinić.

Više od pola analiziranih parcela kiselo

Preko 70 odsto analiziranih parcela, pokazuje slabo do jako kiselu pH reakciju. "Razlozi za takvo stanje su mnogobrojni. Jedno od osnovnih obeležja biljne proizvodnje u ovom delu Srbije je intenziviranost i to u veoma uskom plodoredu, gde se najčešće smenjuju pšenica i kukuruz, što ima za posledicu iznošenje kalcijuma i dodatno zakišeljavanje tla", navodi Jerinić.

Takođe, prisutna je višegodišnja primena mineralnih đubriva, sa malim količinama ili pak bez organskih, primene fiziološki kiselih, kao i đubriva koja ne sadrže kalcijum. Prema njenim rečima, ovo je dovelo do smanjenja plodnosti i procesa daljeg zakišeljavanja. Pri zasnivanju biljne proizvodnje na ovakvim zemljištima, jedan od problema je nepovoljno stanje najvažnijih hraniva, odnosno, slaba obezbeđenost biljaka dostupnim formama elemenata. Ovo se javlja kao posledica povećane kiselosti. Kako kaže, uticaj pH na biljke može biti direktan i indirektan.

Značaj kontrole plodnosti zemljišta i kako do besplatne analize

Narušena ravnoteža tla - toksična za biljke

Direktan uticaj svodi se na delovanje slobodnih N - jona. Visoka koncentracija (pH<4) deluje toksično na korenov sistem biljaka, koji u takvim uslovima menja propustljivost prema nekim jonima, što se negativno odražava na proces ishrane. Indirektan uticaj ogleda se u njegovom delovanju na rastvorljivost i taloženje određenih jedinjenja u tlu. "U zemljištima gde je pH manja od 6,5 dolazi do povećanja sadržaja Al i Fe jona, koji učestvuju u hemijskoj adsorpciji (upijanju), stvarajući teže rastvorljiva jedinjenja, čineći ih teško dostupnim za biljke", navodi savetodavac.

Indirektan uticaj ogleda se i u radu mikroorganizama, koji učestvuju u procesu mineralizacije organske materije. Kisela sredina nije pogodna za rad nitrifikatora (organizmi koji prerađuju azot u dostupan oblik) pa je tu zapažen manji sadržaj NO3ˉ jona, koji su lako pristupačni za biljke.

Analiza zemljišta za dobar prinos

Da bi se otklonili napred navedeni nedostaci pseudoglejnih zemljišta, kao meru popravke ona preporučuje kalcizaciju. To je agromeliorativna mera kojom se vrši unošenje krečnog materijala u zemljište, u cilju odstranjenja suvišne kiselosti jer štetno deluje na gajene biljke. "Savetodavci PSSS Valjevo tokom saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima, na svojim predavanjima i radionicama, kao i putem medija, svakodnevno ukazuju na značaj popravke kiselosti zemljišta u cilju postizanja stabilnih i visokih prinosa gajenih biljaka", kaže ona.


Tagovi

Kisela zemljišta Zakišeljavanje Primena mineralnih đubriva Povećana kiselost Proces ishrane Rad mikroorganizama Svetlana Jerinić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.