Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 24.11.2020. 18:00

Kolone traktora duge 16 km: Nemački farmeri traže više otkupne cene mleka i mesa

Nemački stočari traže 50 centi više po kilogramu svinjetine, 15 centi po litri mleka, jedan evro za kilogram govedine, i 20 centi više za kilogram živine, a zbog toga protestuju širom te zemlje.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 1.644
  • 79
  • 0

Nemački poljoprivrednici iz više saveznih država pokrenuli su masovne proteste. Kako pišu nemački mediji, protekle nedelje zatražili su da mlekare i klanice povećaju otkupne cene i to najmanje 15 centi više (oko 1,15 kn) po litri mleka, jedan evro po kilogramu govedine, 50 centi za svinjetinu i 20 centi više za živinu.

Kompanije treba da osiguraju budućnost svojih dobavljača?

Cela kampanja nosi naziv "Zabava je završena", a nakon što nisu dobili odgovore na svoje pismene zahteve, traktorima su u kolonama krenuli prema velikim prerađivačima mleka i mesa tražeći povećanje spomenutih cena. Osim toga, zahtevaju da kompanije preuzmu odgovornost unutar lanca snabdevanja i učine sve kako bi obezbedile budućnost svojih dobavljača.

Zašto nijedan protest poljoprivrednika ne dočeka epilog?

Kako piše wochenblatt, svinjari iz okruga Gitersloh protestovali su ispred klanice Tenis u Reda-Videnbruku protiv daljeg smanjenja cena. Traže odgovore i rešenja za uzgajivače oko 600.000 svinja na farmama širom Nemačke koje su pogođene nedostatkom radnika zbog zaraze virusom COVID-19, a, podsećamo zbog afričke svinjske kuge stao je i izvoz.

MIV: Zatraženo povećanje cena nije realno

Sa stanovišta Udruženja mlečne industrije (MIV), promovisanje izvoza ključni je element za olakšavanje situacije, osiguravanje tržišta i dugoročno dobre cene mleka. Međutim, sve glavne mlekarske zemlje širile bi proizvodnju, što predstavlja problem. Zbog toga ni potražnja od najmanje 15 centi više po litri nije realna, smatraju iz MIV-a.

Uz to, tržišta su međusobno povezana. Na primer, oko 15 odsto evropskog mleka prodaje se na globalnom tržištu, po svetskim cenama. One takođe osciliraju, u zavisnosti od stope. Tako se 50 odsto nemačkih mlečnih proizvoda prodaje u inostranstvu. Uz to, ova zemlja je glavni uvoznik te vrste proizvoda. Stoga, smatraju da povećanje cene nije lako sprovesti.

Proizvodnja mleka u stalnom porastu - više je i onog iz organske proizvodnje

Dalje, navodi Agrarheute, trenutna ekonomska situacija vrlo je izazovna i za poljoprivrednike i za mlekare jer se obe strane bore sa povećanjem troškova na tržištu. Uz to, pandemija je značajno smanjila njihovu profitabilnost.

"Organizacijski su se troškovi enormno povećali kao rezultat korona krize", objašnjava Peter Štal, predsednik ovog udruženja.

Farmeri ne odustaju od svojih zahteva

Sa stanovišta ovog udruženja, protesti ne pomažu u rešavanju problema. Smatraju da umesto toga mlekari i poljoprivrednici moraju da sarađuju na jačanju marketinga. Stoga preporučuju proizvođačima da izvrše svoj uticaj na agrarne političare pozivajući se na završne pregovore o reformi Zajedničke poljoprivredne politike.

S njima se slaže i Jozef Holcenkamp iz Udruženja "Raiffeisen" (DRV) rekavši:

Čitav lanac se trenutno nalazi u teškoj situaciji. Efekti pandemije i afričke svinjske kuge, ali i Bregzit, uticali su na poljoprivredu. Svi smo u tome, pa moramo pronaći i zajednička rešenja”.

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

Ali stočari i dalje ukazuju na visoke troškove proizvodnje kao i niske otkupne cene. Tako je Karen Halterman iz Obernojlanda koja vodi farmu od 200 muznih krava rekla za butenunbinnen da proizvođači mleka u proseku dobijaju oko 30 centi po kilogramu te da bi 45 trebalo da budu realna računica.

Moram platiti hranu, zaposlene, struju, porez i sve ostalo“, napomenula je Halterman.

Prometni kolaps u Bremenu

Kada je reč o protestima, kolona od 500 traktora dugačka čak 16 kilometara izazvala je saobraćajni kolaps u središtu Bremena. Odredište im je bila mlekara "Deutsche Milchkontor" (DMK).

Poljoprivrednici su u traktorskim kolonama protestovali i ispred mlekara u Vismaru, Dargunu i Altentreptovu kao i klanice u Teterovu (Savezna država Meklenburg-Zapadna Pomeranija).

ASK se pojavila u Južnoj Koreji i Kini, a dalje se širi Nemačkom

Kako će se dalje razvijati odnosi između proizvođača, prerađivača i trgovaca u Nemačkoj teško je predvideti. Kad je reč o svinjskom mesu, situacija je dodatno otežana širenjem afričke svinjske kuge u populaciji tamošnjih divljih grla, što je uticalo na izvoz tog mesa u druge države poput Kine i Južne Koreje.

Kako je izgledao protest u Bremenu pogledajte u videu: 

Video: YouTube/buten un binnen


Tagovi

Protesti Nemačka Otkupne cene Mleko Meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.