Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rudnik bakra Veliki Krivelj
  • 30.01.2018. 20:30

Kolektor RTB Bor ugrožava oranice

Pucanjem kolektora, otpadne vode pune toksičnih materija uništile bi hiljade hektara obradivog zemljišta.

Foto: RTB Bor Grupa / Facebook
  • 746
  • 35
  • 0

Ukoliko bi kolektor rudnika bakra Veliki Krivelj kod Bora pukao, otpadna voda puna toksičnih materija kretala bi se Timokom, a ugrozila bi priobalja Dunava sve do Crnog mora i uništila hiljade hektara obradivog zemljišta.

Sadašnji kolektor je u jako lošem stanju. To je tunel otpadnih voda, koje sadrže nekoliko miliona kubika otrovnih materija, među kojima su arsen, živa, nikl i drugi teški metali.

Kredit za novi kolektor nije iskorišćen

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, napominje da bi više od 50.000 stanovnika ovog grada bilo izloženo ekološkoj katastrofi. On je podsetio da je Svetska banka još 2010. godine dala kredit od 31 milion dolara za izgradnju kolektora, ali da do realizacije nikada nije došlo, prenosi Euractiv. Dodaje se da se odustalo od tog posla, a da je banka povukla ugovor o zajmu za Bor 2014. godine.

Opština Negotin želi da pomogne

Ukoliko bi došlo do pucanja, trajno bi bile uništene i oranice kod Negotina. Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, kaže da se izgradnjom novog kolektora u rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor eliminiše ekološki akcident i da je ova opština spemna da, u skladi sa svojim mogućnostima, pomogne.

Milijardu dinara od Vlade

Euroactiv prenosi da je Ministarstvo rudarstva u naredne dve godine namenilo milijardu dinara za izgradnju novog kolektora za prihvat i odvod otpadnih voda iz RTB. Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor, najavio je da će ta opština uložiti 33 miliona dinara za rešavanje problema komunalnih otpadnih voda:

"Lokalnim budžetom je predviđeno 26 miliona dinara za izradu projekta i utvrđivanje činjeničnog stanja i kolektora Borske reke. Dodatnih sedam miliona dinara je namenjeno za reku koja protiče kroz selo Brestovac".

Foto: RTB Bor Grupa / Facebook


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Veliki Krivelj Bor Kolektor Aleksandar Milikić Vladimir Veličković Boško Ničić Otrovne matrije Otpadne vode


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.