Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda i medicina
  • 27.02.2019. 08:00

Kokoške kao farmaceutske fabrike - daju lek protiv raka

Istraživanje je pokazalo da kokoške proizvode vredne proteinske lekove koji se nalaze u belancima njihovih jaja. Cena ovakvog leka mogla bi biti 10 do 100 puta jeftinija od ostalih metoda.

Foto: Pixabay/domeckopol
  • 488
  • 19
  • 0

Tim istraživača iz Škotske objavio je vest kako uzgajaju kokoši kako bi izlegle jaja koja će se koristiti u borbi protiv raka. Nova studija ovih istraživača, sa sedištem na Univerzitetu u Edinburgu pokazuje kako su stvorili nešto vrlo zanimljivo - "pileći bioreaktor". 

Najpoznatiji rad univerziteta je ovca Doli

Treba napomenuti kako se ovoj univerzitet fokusira na genetiku životinja, a njihov najpoznatiji rad je ovca Doli (Dolly).

Kako objašnjavaju u svojoj studiji, pileći bioreaktor je pokušaj da se pronađe jeftin i učinkovit način proizvodnje proteinskih lekova. Naime, proteini su već nekoliko godina u fokusu istraživanja u borbi protiv raka jer, određene vrste proteina mogu podstaći rast raka, a ovi istraživači traže one vrste proteina koji mogu usporiti taj rast. Proteinski lekovi se ponekad nazivaju "ciljanim" lekovima za rak i tumore, a posebno su usmereni na kontrolu raka, umesto da ubijaju sve obližnje stanice, kao što to čini hemoterapija, navodi Modern Farmer.

Proteinski lekovi nisu novi, ali su skupi za proizvodnju

Ne radi se, zapravo, o inovaciji. FDA (Food and Drug Administration) je od 2011. i 2016. godine odobrila 62 takva leka za lečenje raka. Dakle, proteinski lekovi nisu novi, ali su skupi za proizvodnju. A onda su došle kokoške. I jaja. 

Stoka je inače pokazala sposobnosti da služi kao mala farmaceutska fabrika, u slučaju da je genetski modifikovana. FDA je 2009. godine odobrila prvi takav lek, razređivač krvi proizveden od GMO koze koja je modifikovana ljudskim genima. Da se razumemo, proteini su izvađeni iz kozjeg mleka. Rad s kokošima se svodi na slično, a umesto mleka, koriste se jaja. 

Kokoške proizvode vredne proteinske lekove

Istraživanje je dovelo do toga da kokoške proizvode vredne proteinske lekove koji se nalaze u belancima njihovih jaja. Dakle, nema štete za kokoši jer one samo, kao i obično, nisu jaja. Prema istraživačima, cena ovakvog leka mogla bi biti 10 do 100 puta jeftinija od ostalih metoda. 

Inače, korišćenje kokoški na ovaj način je ređi nego kod sisara, iako postoji još jedan odobreni lek proizveden od peradi, i to za lečenje stanja koje se naziva nedostatak lizosomske kisele lipoze. Ipak, ovaj novi rad bi mogao biti veliki korak napred jer prethodno spomenuta bolest pogađa oko 40.000 ljudi dok lekovi proizvedeni novom metodom, na GMO pilićima, mogu lečiti puno više bolesti. 


Tagovi

Poljoprivreda i medicina GMO kokoške Lek protiv raka Jaja Belance


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.