Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 06.02.2021. 12:00

Koje su top tri odlike uspešnog poljoprivrednika?

Svako se može baviti poljoprivredom, ali ne mogu svi biti uspešni. Ključ je u organizaciji, novim tehnologijama i donošenju odluka na osnovu podataka, navode iz kompanije AGRIVI.

Foto: Agrivi d.o.o.
  • 1.255
  • 299
  • 0

Većini ljudi poljoprivreda deluje kao jednostavna delatnost i oni koji se bave ovom granom privrede često su potcenjeni.

Međutim, svako se njom može baviti, ali ne mogu svi biti uspešni. Jedan od razloga je u tome što je vrlo kompleksna delatnost koja uz mnogo rada i truda zahteva i posebne veštine upravljanja proizvodnim procesima.

U svojim nastojanjima da ostvare zadovoljavajući prinos i profitabilnu proizvodnju, mnogi se često zapitaju da li su na dobrom putu i upravljaju li svojom proizvodnjom na održiv i efikasan način. 

Nažalost, nema jednostavnog recepta kako biti uspešan u tom poslu, ali postoje odlike koje su zajedničke svim uspešnim poljoprivrednicima. 

Organizovano i vešto upravljanje aktivnostima

Svaki uspešan poljoprivrednik zna koliko je radnih sati utrošio na pojedinu aktivnost na svakoj njivi tokom sezone. Na osnovu toga, moguće je analizirati da li je na neku aktivnost utrošeno više vremena nego što je planirano i kako će se to dalje odraziti na samu proizvodnju i troškove. 

Praćenje radnih sati važno je i radi daljeg planiranja aktivnosti. Na osnovu podataka o utrošenim radnim satima, poljoprivrednik može planirati tok aktivnosti za sledeću sezonu i na vreme organizovati potrebnu radnu snagu.

Pregled po stavkama 

Još jedna odlika uspešnosti je praćenje efikasnosti zaposlenih, što je posebno važno u slučaju kod sezonskih radnika u toku berbe. Ovo praćenje omogućuje mu da plati radnike na osnovu toga koliko su ubrali.

Osim prva dva parametra, kontrolišu se i troškovi rada za svaku aktivnost, polje i sezonu. Uspešni poljoprivrednici tačno znaju koliko ih košta obavljanje pojedine aktivnosti, što im znatno olakšava buduće planiranje i upravljanje finansijama.

Kontrolisanje troškova rada za svaku aktivnost

Druga odlika odnosi se na digitalizaciju poljoprivrede koja više nije samo pojam. Poljoprivreda, poznata kao zastarela i tradicionalna delatnost, polako ali sigurno, proživljava veliku transformaciju. Razni senzori, dronovi, napredni traktori s automatizovanim sistemima upravljanja, softveri i mnoge druge tehnologije menjaju način na koji se proizvodi hrana. 

Sve one razvijene su kako bi poljoprivrednici bili produktivniji i profitabilniji. Upravo zato, oni koji su otvoreni prema novim tehnologijama imaju veće šanse za unapređenje vlastite proizvodnje.

Donošenje odluka na osnovu podataka

Jedna od ključnih osobina je i donošenje poslovnih odluka na osnovu podataka, a ne na po osećaju. 

Mnogi poljoprivrednici upravljaju svojim poslovanjem po osećaju, pri čemu se često nepotrebno troše resursi, što rezultira gomilanjem proizvodnih troškova. Uz to, upravljanje po intuiciji često se negativno odražava i na samu produktivnost.

Uspešan poljoprivrednik zna koliko je resursa utrošeno za pojedinu kulturu 

Uspešan poljoprivrednik uvek zna koliko je utrošeno resursa za pojedinu kulturu, polje i sezonu i koje kulture su produktivne, a koje zaostaju. 

Takođe, sposoban je da ostvari optimalan prinos i optimalan kvalitet proizvoda i na kraju i profit. Štaviše, sposoban je da postigne zadate ciljeve, a da pritom upravlja svojom proizvodnjom na održiv način.


Tagovi

Uspešan poljoprivrednik Odlike Upravljanje aktivnostima Nove tehnologije Poslovne odluke


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]