Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Detoksikacija
  • 04.01.2020. 18:00

Koje namirnice pomažu u detoksikaciji organizma?

Nakon reda prasetine, sarme, kolača, vreme je za čišćenje organizma.

Foto: Depositphotos/KostyaKlimenko
  • 393
  • 18
  • 0

Nakon reda prasetine, sarme, kolača, vreme je za detoksikaciju. Nekoliko namirnica mogu da nam pomognu da očistimo organizam. Portal myliverexam (jer upravo jetra biva preopterećena prazničnim prejedanjem) navodi sledeće:

Avokado, paradajz i spanać 

Avokado je bogat glutationom. Ovaj antiokisdant prisutan je u telu, a funkcija mu je da zaštiti ćelije od oksidacije i očistiti ga od teških metala. Poput paradajza i spanaća, podstiče proizvodnju probavnih enzima jetre. 

Cvekla i šargarpa 

Cvekla i mrkva takođe su bogate glutationom. Ovim namirnicama bogatim flavonoidima i beta - karotenom, pomažemo jetri da se regeneriše i obavi svoju pročišćavajuću ulogu.

Korijander - začin i čistač otrova iz organizma

Špargle 

Zahvaljujući svojoj diuretskoj funkciji, pomažu u procesu čišćenja aktiviranjem funkcija jetre i bubrega koji eliminišu toksine.

Zeleno lisnato povrće 

Zeleno povrće izuzetno je bogato hlorofilom. Ovaj asimilativni pigment može da apsorbuje toksine i pročišćava krv od teških metala.

Brokuli, kupus, karfiol, radič, rotkvice

Konzumiranje brokulija i karfiola povećava proizvodnju enzima glukozinolata u telu, pomažući eliminisanju kancerogenih supstanci i drugih toksina.

Jabuke 

Jabuke, bogate pektinom, olakšavaju proces čišćenja jetre. Sok od jabuke takođe se preporučuje za detoksikaciju jetre.

Biljni čajevi 

Koren maslačka pomaže jetri da razgradi masti. Zelenim čajem obezbeđujemo organizmu snabdevenost antioksidansa poput katehina, važnog jedinjenja za rad jetre. Čaj od ruzmarina omogućava podsticanje proizvodnje žuči što pomaže u probavi i redukuje probleme sa jetrom.

Agrumi 

Agrumi, grejpfrut i limun, još su jedan izvor glutationa bogati vitaminom C i antioksidansima. Podstiču proizvodnju enzima za detoksikaciju jetre i žuči i poboljšavaju proces čišćenja ovog organa.

Kurkuma i beli luk 

Kurkuma je koren iz Indije koji ima mnoga lekovita svojstva. Učestvuje u detoksikaciji jetre podstičući proizvodnju žuči i oslobađajući kanale ovog organa. Takođe deluje na otkrivanje alergija na određenu hranu. Beli luk ima zaštitnu ulogu u detoksikaciji jetre, a sadrži velike količine prirodnih sastojaka poput alicina i selena koji pomažu u čišćenju.

Raštan - idealna namirnica za detoks nakon praznika

Orašasti plodovi 

Orašasti plodovi dobar su izvor glutationa, omega - 3 masnih kiselina koje pomažu jetri da izbaci amonijak, supstancu odgovornu za određene bolesti. Takođe, podstiču oksigenaciju krvi.


Tagovi

Detoksikacija Čišćenje organizma Nakon praznika


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!