Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvođači
  • 21.12.2021. 12:00

Ko je pravi poljoprivrednik, a ko treba da dobije subvencije?

Srbija broji 1.300.000 članova poljoprivrednog domaćinstva, a ukupno je registrovano oko 560.000 gazdinstava. Kom broju je zapravo poljoprovreda jedini izvor prihoda?

Foto: Depositphotos/cataplines1
  • 5.641
  • 587
  • 0

Gostujući na Digital forumu Evropskog udruženja poljoprivrednih novinara (ENAJ), poverenik za poljoprivredu Evropske komisije Januš Vojčehovski, izjavio je povodom nedavne reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) da su novim zakonodavstom dali više fleksibilnosti državama članica.

Ključno obeležje nove politike je uvođenje strateških planova na nivou država članica, koji će omogućiti nacionalnim vladama da prilagode odredbe ZPP-a potrebama svojih poljoprivrednih zajednica u saradnji sa lokalnim vlastima i relevantnim deonicima.

"U okviru svojih strateških planova članice će rešiti neka važnija politička pitanja, kao što je na primer, ko je 'aktivan farmer', koji ima pravo na direktna plaćanja, ko su mali, a ko srednji poljoprivredni proizvođači. Ta će odluka biti na nivou država članica", rekao je Vojčehovski na Digital forumu.

Šta Udruženje "Stig" zahteva od ministarstva?

Interesantno je to što je slično pitanje pokrenulo i Udruženje "Stig" povodom nedavne najave protestne vožnje po selima Požarevca - ko je pravi poljoprivrednik i kome zapravo sleduju subvencije, bar one nacionalne?

Ministarstvo obećalo: Prve količine đubriva za proizvođače do 20. decembra

"Imate gazdinstva kojima je poljoprivreda osnovna delatnost i plaćaju sve dažbine. Dok postoje gazdinstva kojima je to dodatna. Mnogi od njih daju zemlju u zakup, uzmu subvencije i dobro profitiraju od svega toga", objasnio je predsenik Udruženja Ivan Vučković ranije za Agroklub.

Jedno od njihovih zahteva upućeno resorsnom ministarstvu je da se uvede razlika između profesionalnih i hobi poljoprivrednika, te da samo prvi mogu da dobiju subvencije po hektaru.

Minimum minimuma

Inače, prema Zavodu za statistiku, rezultatima popisa iz 2018. godine, Srbija broji 1.300.000 članova poljoprivrednog domaćinstva, a ukupno je registrovano oko 560.000 gazdinstava.

Nosioci gazdinstva mogu jednako biti i fizička i pravna lica, poljoprivrednici ili preduzetnici, zaposlene osobe ili penzioneri, muškarci kao i žene. Ipak, uslov je da podnosioci zahteva moraju da se jave Upravi za trezor i to u opštini u kojoj imaju prijavljeno mesto prebivališta, kao i da fizička lica moraju da poseduju minimum 0,5 hektara površine poljoprivrednog zemljišta.

Ko uzgaja, bere i peče, a ko samo degustira? (foto: Ž. Dulanović)

Zahtev za upis u registar može se podneti i ako je površina manja od 0,5 hektara, ali ako se na toj parceli obavlja stočarska, vinogradarska ili povrtarska proizvodnja, uzgoj ribe, gajenje pečuraka, puževa, pčela, prerada, seoski turizam ili stari zanati.

Dakle, možete registrovati gazdinstvo i sa kvadratom zemlje, pod uslovom da na njemu obavljate datu proizvodnju.

Subvencije nisu svima na raspolaganju

Ipak, ako želite da ostvarite mogućnost za dobijanje nacionalnih subvencija, nije definisan minimum površina za biljnu, a popularno se zovu "subvencije po hektaru". One za tov svinja, junadi, jagnjadi i jaradi, imaju uslove da najmanje morate da imate tri grla goveda, ili najviše 5.000 grla svinja. Čak i pčelari, čija se delatnost često smatra hobi zanimanjem, da bi ostvarili subvencije moraju da imaju bar 20 košnica i ne više od 1.000.

Za subvencije za podizanje višegodišnjih zasada voća, najmanja površina koju morate da posudujete da biste bili korisnik je 0,05 ha i to za uzgoj šumske jagode. Ako pak želite da nabavite traktor podsticajima, treba da imate najmanje 0,1 ha zemljišta i to ako uzgajate cveće na otvorenom ili veće površine za proizvodnju u ostalim poljoprivrednim granama.

Da li je poljoprivreda postala biznis za sve, samo ne za seljaka?

Čini se da skoro svako može da ima registrovano gazdinstvo, ali ne može svako da ostvari uslove za subvencije. Činjenica je da statistika ne pokazuje jasan broj aktivnih profesionalnih proizvođača kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda. Takođe, sve je više pojedinaca, od običnih entuzijasta do poznatih ličnosti, pa i firmi različitih delatnosti koji su prepoznali agrar kao razonodu, odnosno biznis. Postavlja se pitanje, da li treba da se podvuče crta ko je pravi poljoprivrednik koji jedini treba da ima pravo na državne podsticaje?

Vaše mišljenje možete ostaviti u našoj anketi ispod teksta.


Tagovi

Poljoprivredni proizvođači Subvencije Aktivni farmer Januš Vojčehovski Ivan Vučković Hobi poljoprivrednici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.