Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phil Hogan DG-AGRI
  • 30.07.2017. 10:30

Ko je Fil Hogan?

Kao evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Fil Hogan dao je značajan doprinos sprovođenju Zajedničke poljoprivredne politike EU. Počeo je da radi na tome da ZPP bude jednostavnija i pravednija za poljoprivrednike i pokrenuo Agendu za ublažavanje pritisaka na tržištu poljoprivredih proizvoda, koja je nastala ruskim embargom na uzvoz proizvoda iz EU, a Hogan je takođe i nastavio "diplomatsku ofanzivu" proširenja tržišta za evropske poljoprivredne proizvode van Unije i evropskog kontin

Foto: The Food and agriculture organization of the United Nations
  • 1.305
  • 61
  • 0

Fil Hogan je evropski političar sa bogatim iskustvom i uspešnom političkom karijerom, poreklom iz Irske. U novembru, 2014. godine, on je preuzeo dužnost evropskog komesara za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI), od Rumuna Dacijana Ciolosa.

Međutim, mnogo pre nego što je postao evropski komesar zadužen za poljoprivredu, Fil Hogan je obavljao značajne političke funkcije. Treba napomenuti da je između ostalog bio predsednik irske parlamentarne grupe Fine Gael (1995-2001), pre toga (1994-1995) bio je državni sekretar za finansije. Hogan je 2013. godine bio na funkciji predsednika Saveta ministara EU za životnu sredinu, s tim da je od marta 2011., pa sve do jula 2014. godine bio ministar za životnu sredinu, zajednicu i lokalnu samoupravu u vladi Republike Irske.

Džejm Rajli, Ričard Bruton i Fil Hogan (Fine Gael)

Obrazovanje i početak karijere

Rođen je 4. jula 1960. godine, u Kilkeniju, gradu u centralnom delu Irske. Odrastao je na farmi. Školovanje je počeo na lokalnim koledžima u okrugu Kilkeniju, da bi kasnije prešao na univerzitetski koledž Kork, gde je diplomirao na Ekonomskom fakultetu i geografiji. Po završetku studija, vratio se u Kilkeni gde je upravljao porodičnom farmom. Tokom 80-ih godina prošlog veka, Hogan je osnovao firmu koja se bavila osiguranjem i nekretninama, ali mnogo veći uspeh je ostvario u političkoj karijeri.

Od novembra 2014. Hogan na čelu DG-AGRI

Na predlog predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, u novembru 2014. godine, Fil Hogan je došao na funkciju evropskog komesara za poljoprivredu i ruralni razvoj. Kao svoje glavne prioritete Hogan je istakao unapređenje i povećanje davanja za ruralni razvoj i njihovo što bolje integrisanje u strategije ulaganja na tržištu rada, kako bi se ostvario privredni rast na nacionalnom i regionalnom nivou.

Glavni zadaci koje je Hogan sebi postavio

On se prilikom stupanja na dužnost obavezao da će:

  • sprovoditi reformu Zajedničke poljoprivredne politike kako bi dala maksimalan doprinos Agendi za zapošljavanje i rast u EU, kao i da će se truditi da u što većoj mogućoj meri pojednostavi instrumente ZPP-a;
  • se fokusirati na razmatranje potencijala za dalje pojednostavljenje u oblastima direktnih plaćanja, a naročito u pogledu ekologizacije, ruralnog razvoja i politike kvaliteta poljoprivrednih proizvoda;
  • obnoviti napore u poljoprivrednom sektoru kako bi doprineli unapređenju energetske efikasnosti i smanjenju emisije štetnih gasova (poput CO2) i ublažavanju klimatskih promena u Evropskoj uniji i na globalnom nivou;
  • redovno pratiti sve aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou EU, ocenjivati njihovu efikasnosti i podnositi izveštaje o njihovom efektu i ostvarenim rezultatima;
  • nadgledati troškove u skladu sa finansijskim propisima i principima zdravog finansijskog upravljanja, radi zaštite budžeta Evropske unije od zloupotreba i netransparentnog i nenamenskog trošenja novca.

Misija: Učiniti ZPP jednostavnijim za poljoprivrednike i učesnike u agro-biznisu

Kao deo svoje Agende za racionalizaciju i pojednostavljivanje ZPP-a, Fil Hogan je počeo da radi na tome da ZPP učini prostijom i pravednijom za poljoprivrednike i sve druge učesnike u agro-biznisu. S druge strane za jedan od svojih političkih prioriteta postavio je poboljšanje položaja poljoprivrednika u lancu ishrane stanovništva Unije.

Uvidevši da se mnoge države članice Evropske unije suočavaju sa problemom gde tržišne prilike primoravaju poljoprivrednike da svoje proizvode prodaju po niskim cenama, Hogan je naglasio da lideri EU, među kojima je i on, moraju da učine sve što je u njihovoj moći da bi se ojačao položaj poljoprivrednika u lancu proizvodnje i plasmana hrane.

Oformio Komisiju za dubinsku analizu celog prehrambenog lanca

Evropski komesar za poljoprivredu je formirao, takođe, i posebnu komisiju koja ima zadatak da sprovodi dubinsku analizu celog prehrambenog lanca i da se fokusira na proučavanje strukture tržišta, sa posebnim akcentom ponašanje koje proizlazi iz tržišnih kretanja, s posebnim osvrtom na uticaje koji farmeri imaju kada je reč o tržišnoj ponudi i tražnji. Jedan od zadataka tog radnog tela je da pronađe načine kako da se ojača položaj poljoprivrednika u prehrambenom lancu, a predsednik te komisije je bivši holandski ministar poljoprivrede Kejs Ferman (Cees Veerman).

Pokrenuo Agendu za ublažavanje pritisaka na tržištu poljoprivrednih proizvoda

Treba pomenuti i to da je komesar Fil Hogan pokrenuo Agendu za ublažavanje pritisaka na tržištu poljoprivrede, ruskom zabranom uvoza hrane iz EU i niskim cenama poljoprivrednih proizvoda na međunarodnim tržištima, što je uključilo davanje pomoći u iznosu od 500 miliona evra za podršku proizvođačima u Evropskoj uniji kako bi se smanjile teškoće unutar sektora mleka i svinjskog mesa.

Fil Hogan i Asilzhan Mamitbekov

Misija: širenje van EU

Jedna od veoma važnih akcija je davanje predloga za poboljšanje sheme ishrane dece u školama, što je podrazumevalo obezbeđivanje besplatnog voća i mleka za školsku decu u državama širom Evropske unije. Hogan je 2016. godine počeo i takozvanu "diplomatsku ofanzivu" za izgradnju trgovinskih odnosa sa državama koje nisu članice EU sa ciljem da se izgrade nova tržišta za evropske poljoprivredne proizvođače. Do sada je saradnja uspostavljena sa Meksikom, Kolumbijom i Japanom, a planirano je da se o tome ove godine pregovara trgovinska s Kinom i Kazahstaom.

Hogan član važnih projektnih timova

Na kraju, kada je reč o tome koliki značaj, uticaj i ugled u politici, ekonomiji i EU zakonodavstvu uživa Fil Hogan kao evropski komesar za poljoprivredu, dovoljan dokaz za to je što je on važan član projektnih timova: tima za poslove, rast, investicije i konkurentnost; tima za digitalno jedinstveno tržište; tima za Energetsku uniju; tima za bolju regulativa i međuinstitucionalna pitanja, kao i tima za EU budžet i ljudske resurse.

Izvori: ec.europa.eu; en.wikipedia.org; dei.gov.ba; www.rte.ie; www.euractiv.com

Foto: The Food and agriculture organization of the United Nations (FAO)/Flickr; ec.europa; Fine Gael / Flickr Video: European Commision
"ZPP i Srpski aduti, (R)Evolucija poljoprivrede" projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tagovi

Fil Hogan Phil Hogan Evropska unija Evropska komisija ZPP Evropski komesar Dacijan Ciolos Fine Gael Poljoprivreda Irska Žan Klod Jukner DG-AGRI


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P