Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećanje uvoza
  • 31.07.2021. 18:00

Kina povećala uvoz za 34 odsto u prvoj polovini 2021. - koje proizvode najviše kupuje?

Soja je i dalje ostala najvažnija uvozna roba za ovu zemlju. Uvezli su i veće količine žitarica, mlečnih proizvoda, jestivih ulja i brašna. Nešto manji je izvoz piva i vina u odnosu na lani.

Foto: Bigstock/BitsAndSplits
  • 244
  • 51
  • 0

Prema statistikama carine, Kina je u prvih šest meseci ove godine uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 91,7 milijardi evra. To je 23,2 milijarde evra ili 34 odsto više u odnosu na isto razdoblje lani, piše agrarheute. Ipak, treba spomenuti da je tada međunarodnu robnu razmenu usporila pandemija korona virusa.

Soja je i dalje ostala najvažnija uvozna roba za ovu zemlju. U poređenju sa prvih šest meseci prethodne godine, uvoz ove grahorice, koji sve više dolazi iz SAD-a, povećao se za 44 procenta na oko 21,6 milijardi evra. Razlog ovog iznosa su i više cene na svetskom tržištu, a procenjuje se da se uvoz povećao za 9 odsto na 49 miliona tona. Razlog za veću potražnju za sojom je i veća populacija svinja.

Što se tiče žitarica i brašna, i tu je uvoz skočio za čak 169 odsto, odnosno 33,9 miliona tona. Kupovina kukuruza više je nego učetvorostručena na 15,3 miliona tona dok je pšenice povećana za 60 procenata na 5,4 miliona tona.

Manje mesa, a više mlečnih proizvoda

U prvih nekoliko meseci meso je bilo na rekordnom nivou, ali zbog obnavljanja krda svinja došlo je do stagnacije. U junu je uvezeno 17 odsto ispod nivoa istog meseca prošle godine. Što se tiče svinjetine i tu je zabeležen pad od 16 odsto.

Tokom prve polovine 2021., carinske vlasti izvestile su o porastu od gotovo sedam odsto na 5,08 miliona tona za uvoz mesa, što je dovelo do povećanja količina za šest procenata u vrednosti od 14 milijardi evra. 

Ova zemlja kupila je i znatno više mlečnih proizvoda na svetskom tržištu u prvoj polovini 2021. godine. Tako se uvoz u posmatranom periodu povećao za trećinu, na 2,17 miliona tona. Dakle, uvoz je povećan za oko 15 procenata u odnosu na prvih šest meseci lani, što odgovara iznosu od 6,1 milijardi evra. Otkup mleka u prahu porastao je na oko 900 hiljada tona.

Osim ovih proizvoda, Kina je uvezla i više jestivih ulja kao i šećera. Međutim, smanjio se uvoz ribe za 29 odsto te piva i vina za oko sedam procenata u odnosu na period od januara do juna prethodne godine. 


Tagovi

Kina Uvoz Izvoz Svetsko tržište Kupovina soje Kupovina kukuruza Kupovina pšenice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.