Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savetodavna pomoć
  • 20.05.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Voganj, Ruma

Kancelarija za ruralnu ekonomiju otvorena u selu zbog bolje dostupnosti

Moramo biti deo seoske zajednice, suočavati se i sa dobrim i sa lošim stvarima sa kojima oni žive svakodnevno. Tako da smo mi upravo iz te namere otvorili kacelariju sa sedištem u Vognju, zaključuje Bojana Kuzmanović.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 150
  • 9
  • 0

Zvanično je sa radom počela Kancelarija za ruralnu ekonomiju i razvojne projekte u Vognju u opštini Ruma. Sarađuje sa Međunarodnim centrom za razvoj ekologije i poljoprivrede, Institutom za primenu nauke u poljoprivredi, Centralnom evropskom službom za prekogranične inicijative na Balkanu, kao i sa pojedinim stočarskim farmama iz naše zemlje, udruženjima poljoprivrednika i seoskim turističkim domaćinstvima.

Ovih dana u Kancelariju dolaze i individualni poljoprivredni proizvođači koji se interesuju za subvencije za unapređenje svoje proizvodnje.

Veliko interesovanje za nove konkurse

Poslednjih mesec dana od kada je kancelarija zvanično počela za radom vlada veliko interesovanje za projekte i biznis planove koji se odnose na unapređenje poljoprivredne proizvodnje i inovacije u poljoprivredi.

"Kancelarija za ruralnu ekonomiju i razvojne projekte TMK nastala je kao rezultat 15 godina rada na brojnim međunarodnim i nacionalnim projektima. Iskustvo u raznim oblastima poput poljoprivrede, turizma, zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i prekogranične saradnje postavilo je osnov za otvaranje Kancelarije koja će svojim znanjem i veštinama biti na dohvat ruke srpskim poljoprivrednicima i na taj način omogućiti im da unaprede svoje poslovanje i podignu svoj životni standard na viši nivo", kaže Bojana Kuzmanović iz ove Kancelarije.

Vlada veliko interesovanje za projekte i biznis planove, kaže Kuzmanovićeva

Iz kancelarije potvrđuju da je bilo interesovanja za konkurse u okviru projekta Konkurentne poljoprivrede Srbije, kao i konkurs za bespovratna sredstva zadrugama.

"Moram reći da je to pomoć Svetske banke i tu je veoma dobro to što se poljoprivrednicima, ukoliko im se odobre projekti uplaćuje ceo iznos, što znači da nije neophpodno predfinanisranje nego je paorima na raspolaganju ceo dobijeni iznos. Njihovo učešće u ovom slučaju je 10 odsto, 40 dobijaju kredit od banaka koje se nalaze na listi sajta Ministartsva poljoprivrede i 50 je učešće ministartva, odnosno svetske banke, a to su ustvari bespovratna sredstva", kaže naša sagovornica i kaže da je veoma dobar i Konkurs za bespovratna sredstva zemljoradničkim zadrugama.

Subvencionisanje zadruga: Za stare - 15, za nove 7,5 miliona dinara

"Iznos je 7,5 miliona dinara za novoformirane, a do 15 miliona za stare zadruge."

Baviti se problemima poljoprivrednika u srcu Srema

Nije slučajno da je ova kancelarija otvorena baš u Vognju u srcu Srema, u poljoprivrednom kraju u kome proizvođači prate nove tehnologije u svojoj proizvodnji. Upravo zbog toga pomoć ove kancelarije im je i neophodna.

Voganj - kraj u kome poljoprivrednici prate nove tehnologije

"Ja volim da kažem da ovakvu kancelariju ne možete otvoriti u Njujorku, u nekoj pedesetospratnici i baviti se problemima sremskih, odnosno srpskih poljoprivrednika. Moramo živeti sa tim ljudima svaki dan, moramo biti deo seoske zajednice, suočavati se i sa dobrim i sa lošim stvarima sa kojima oni žive svakodnevno", kaže Kuzmanovićeva i dodaje da su upravo iz te namere otvorili kacelariju u ruralnom području, kako bi bili dostupni ljudima.

Ovde, između ostalog poljoprivrednici mogu da se informišu i dobiju pomoć kod pisanja predloga projekata, biznis planova, kao projekata u okviru IPARD programa.


Tagovi

Kancelarija za ruralnu ekonomiju Bojana Kuzmanović Savetodavna pomoć Pisanje projekata Biznis plan Subvencije


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".