Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višenamenska mašina
  • 24.04.2022. 18:00

Kameleon može da menja oblik - koristi se za razne poljoprivredne operacije

Brza izmena modula omogućava upotrebu mašine tokom cele godine. Šta sve može da radi ova univerzalna mašina?

Foto: Lyckegard Group AB.
  • 169
  • 8
  • 0

Inovativni System Cameleon je modularna mašina čije je dizajn otkupila "Lyckegard Group AB". Može da menja oblik i koristiti za razne poljoprivredne operacije: setvu, đubrenje u redu, suzbijanje korova i kombinovane vožnje. Posebno je svoju primenu pronašao u organskoj poljoprivredi.

Odlikuje se niskom cenom po hektaru. Kako ističu u ovoj kompaniji, ova mašina košta kao obična sejalica koja se inače koristi samo za setvu i onda se neupotrebljava do kraja godine. Za razliku od toga Kameleon se izmenom delova može koristiti za razne operacije tokom cele sezone.

Univerzalna mašina

Fleksibilnost čitavog sistema zasniva se na izmenjivim modulima koji se biraju u zavisnosti od posla. Inovativnost počiva na fleksibilnim raonicima koji zadovoljavaju različite potrebe. Ima okretne točkove koji doprinose odličnim rezultatima u radu. Istovremeno, digitalna kamera snima usev.

Odlikuje se maksimalnom bočnom preciznošću. Budući da su raonici čvrsti u širini, to daje kontrolu i preciznost nad time gde se postavljaju redovi useva - i kod setve i kod suzbijanja korova. Setva i đubrenje se izvode na tačno određenim dubinama i intervalima.

Obavljanje setve

Kada se koristi kao sejalica, kombinuje sposobnost kopanja, preciznosti i male potrebe za vučom. Osigurava precizno postavljanje semena bez obzira na dubinu drljanja. Za raspon Kameleona od osam metara, a koji je opremljen za setvu, đubrivo i okopavanje dovoljan je traktor od 160 KS. Upotreba traktora male snage rezultiraće ravnomernim nicanjem i smanjenjem zbijanja zemljišta.

Za setvu, đubrenje, okopavanje

Poboljšava delotvornost đubriva

Ističe se i da je sistem dizajniran za optimalno ulaganje manje topivih đubriva u vlažno zemljište.

Kako u sušnim uslovima ono nije delotvorno, ovakva mašina ga postavlja duboko u vlažno zemljište i tako obezbeđuje neometan proces mineralizacije.

Modul za setvu i đubrenje u kombinaciji sa međurednim sistemom omogućava snabdevanje ozimih useva ujednačenom količinom azota kao i đubrenje prolećnih useva.

Okopavanje korova

Ima i nekoliko sekcija opremljenih noževima ili raonicima, koji su posebno stabilni kod okopavanja. Obezbeđeno je individualno kretanje po zemlji za svaku sekciju. Oštrice osiguravaju visoku sposobnost rezanja. Prilikom rada na vrlo tvrdim površinama, nema opasnosti od zaustavljanja oštrice na vrhu, jer se struktura sekcije gura prema nazad umesto prema gore.

Široki raonici na mašini mogu se koristiti kao kultivator koji omogućava suzbijanje korova u dvije faze. Automatska međuredna kultivacija je moguća zahvaljujući ugrađenoj kameri koja prati obradu i šalje informacije kompjuteru koji upravlja mašinom. Moguće je međuredno drljanje korova bez oštećenja useva.

Odlikuje se brzom izmenom postavki između setve i plevljenja. Može da đubri ozime useve u proleće, plevi korov sa velikom preciznošću, rahli zbijeno zemljište ili suzbija korov između redova. Dodatak je što je u stanju da pose nove useve između postojećih redova.

Opremljen je senzorima koji detektuju ugao između traktora i mašine, prilagođavajući tako zadnje točkove vožnji. To rezultira efikasnim suzbijanjem korova čak i na mestima okretanja. 


Tagovi

System Cameleon Lyckegard Group AB Poljoprivredna mehanizacija Kombinovana mašina Đubrenje Setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.