Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 18.04.2019. 17:00

Kako unaprijediti analizu zemljišta putem upotrebe drona

Savremeno, tehnološko rješenje omogućavalo bi konstantno, svakodnevno upravljanje i praćenje stanja usjeva kroz prikupljanje i analizu podataka na terenu. Ovo predstavlja novitet u odnosu na konvencionalne, klasične metode.

Foto: Depositphoto/zolnierek
  • 125
  • 7
  • 0

Novo rješenje za tzv pametnu poljoprivredu (Smart Agriculture Solution) najavila je kompanija Sony Eletctronics koja je inače američki ogranak japanskog giganta Sony, navodi TangoSix

Primjenom multispektralnog senzora, koji je ugrađen u dron, kao i posebnog softvera za analizu slike, pokrenuto je novo rješenje za tzv pametnu analitiku poljoprivrednog zemljišta, kako navode u ovoj kompaniji. 

Savremeno, tehnološko rješenje omogućavalo bi konstantno, svakodnevno upravljanje i praćenje stanja usjeva kroz prikupljanje i analizu podataka na terenu. Ovo predstavlja novitet u odnosu na konvencionalne, klasične metode. Za funkcionisanje ovog drona, nije potrebna nikakva konekcija ili umrežavanje sa nekim drugim uređajima.

Manje pesticida i manje troškova u RS sa besplatnom Carpo aplikacijom

Novi Sonyjev dron, tzv. Smart Agriculture Solution koristi tehniku spajanja više fotografija u jednu. Senzor, koji je u osnovi drona,  sastoji se od dualne senzorske kamere, kao i od preciznog senzora koji ima lokacijsku funkciju. Kamerom se omogućuje tzv. NDVI, odnosno, indeks kojim se označavaju bilo kakve razlike u vegetacionom periodu usjeva (normalized difference vegetation index ). Analizirano područje označeno je bojom (RGB).

Jedinstveni algoritam omogućava precizne informacije

Pomoću ovog, tzv geolokacijskog senzora, tokom svakog leta dobijaju se vrlo precizne informacije o geografskoj širini, dužini, visini i položaju. Svi ovi podaci lako su dostupni, zahvaljujući Sonyjevom algoritmu, koji u realnom vremenu sinhronizuje geopodatke (podaci direktno sa terena, odnosno, zemljišta) sa svakom novom slikom.

Na ovaj način, korisnici mogu brzo da učitaju, ali i da podjele svoje GPS koordinate i generišu precizne mape pomoću softvera koji brzo analizira stanje u polju (Fast Field Analyzer) korištenjem isključivo geolokacijskih podataka.

Zahvaljujući ovim mapama, dobija se detaljan pregled cjelokupnog zemljišta, a poljoprivredni proizvođači mogu bolje da sagledaju stanje usjeva, prebacivanjem sa NDVI na RGB prikaz (prikaz u boji) i na taj će način dobiti bolji uvid na kojim područjima je neophodno da se više angažuju.

Tehnika spojenih fotografija značajno smanjuje njihovo preklapanje

Zahvaljujući softveru koji se nalazi unutar drona, preklapanje fotgrafija smanjeno je na 20% u odnosnu na dosadašnjih, standardnih 80%. Ovim se dobija na uštedi vremena jer je omogućeno brzo snimanje velikih površina.

Iz kompanije ističu da dron, sa svojim ugrađenim senzorima, ima kapacitet da pokrije površinu od maksimalno 65 hektara ili 160 jutara. Pri tom, ima mogućnost da prikuplja između 300 i 400 fotografija. Bitno je napomenuti da se svi ovi procesi mogu odvijati i bez internet konekcije pa korisnici mogu odmah na licu mesta preduzimati odgovarajuće akcije, u skladu sa podacima koje dobiju. Ovo donosi uštedu i u vremenu, ali i smanjuje troškove procesa proizvodnje. 

Dron odgovorio zahtjevima tržišta

Prilikom izrade ovog rješenja, kompanija je sprovela i brojna istraživanja u cilju razumijevanja zahtjeva tržišta. Jedan od partnera, učesnika istraživanja, bila je i vodeća poljoprivredna kompanija Syngenta, koja je ovo rješenje uvrstila u svoju široku digitalno poljoprivrednu uslugu.

Cilj ove saradnje je osigurati kompatibilnost između novog digitalnog rešenja i Syngentinog softvera za satelitsko snimanje radi obezbjeđivanja benefita za krajnje korisnike. 

Kako navode iz Sony Electronicsa, nova tehnologija ove kompanije veoma je jednostavna za rukovanje i omogućava primjenu u različitim vremenskim uslovima.


Izvori

TangoSix


Tagovi

Nove tehnologije Pametna poljoprivreda Upravljanje dronom Senzori Poljoprivredno zemljište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete