Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energetska kriza
  • 22.09.2021. 07:30

Kako nestašica prirodnog gasa utiče na poljoprivredu?

Prirodni gas najviše se koristi u proizvodnji đubriva, pri klanju životinja, ali i u prehrambenoj industriji.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 115
  • 9
  • 0

Norveška je u ponedeljak pristala da poveća izvoz prirodnog gasa u ostatak Evrope, najnovija je vest u vezi sa aktuelnom krizom s nestašicom ovog energenta koji se koristi prvenstveno kao ekološki najprihvatljivije gorivo kao i u petrohemijskoj industriji za proizvodnju veštačkih đubriva i drugih proizvoda. 

Takođe, njegov nusprodukt, ugljen dioksid proizvodi se u stočarstvu i prehrambenoj industriji. 

Poslednji okidač za ovakvu odluku bile su rekordno visoke veleprodajne cene prirodnog gasa koje su pretile krizom u snabdevanju hranom u Velikoj Britaniji, piše reuters. Cene su rasle jer su se mnoga gazdinstva otvorila nakon blokade uzrokovane pandemijom Covid-19 što je povećalo potražnju za tečnim prirodnim plinom u Aziji te smanjilo snabdevanju Evrope. 

Konkretno, britanski svinjari upozorili su da u slučaju nedostatka ugljen dioksida, više neće moći humano da kolju životinje u klanicama koje već imaju velikih problema zbog nedostatka radne snage. Osim toga, on se koristi i pri pakovanju proizvoda poput vakumiranog mesa i povrća, navodi bloomberg

Višak svinja zbog nedostatka radnika - Engleska će zapošljavati zatvorenike?

Ipak, nestašica gasa uveliko utiče na raspoloživost i cene đubriva. Američka kompanija "CF Industries" ranije je ove nedelje zatvorila dve fabrike đubriva u Engleskoj, a norveška hemijska kompanija "Yara International" planira da smanji proizvodnju amonijaka u šest pogona širom Evrope za 40 odsto. 

Evropski proizvođači su ranije ovog meseca već upozorili kako je plin koji čini 60-80 odsto operativnih troškova ove industrije, zabeležio rekordno visoke vrednosti, odnosno povećanje od 595 odsto godišnje. Istovremeno, u udruženju Copa-Cogeca traže od Evropske komisije da odbaci antidampinške mere Evropske unije kada su u pitanju cene đubriva. 


Tagovi

Energetska kriza Cene đubriva Proizvodnja đubriva Prehrambena industrija Ugljen dioksid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.