Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Temperatura zemlje
  • 16.02.2022. 07:30

Kako izmeriti temperaturu zemljišta?

Setvu i sadnju ne treba obavljati kada je zemljište hladno. Namenskim termometrima možemo sami izmeriti njegovu temperaturu.

Foto: Depositphotos/videogomel
  • 774
  • 25
  • 0

Za poljoprivrednu proizvodnju je od izuzetne važnosti da se prati temperatura zemljišta. Taj podatak će nam reći kada možemo saditi ili sejati određene biljne vrste. Ove radove ne obavljamo kada je zemlja hladna, jer će to dovesti do propadanja semena i posađenih biljaka.

Različite biljke traže različitu temperaturu

Zahtevi prema toploti zemljišta su karakteristični. U globalu, setvu ne treba započeti dok se zemlja ne zagreje na 5ºC. Kulture koje mogu da se seju veoma rano u proleće su: bob, grašak, rukola, radič, rotkvice, pak choi, spanać, beli luk. Kineski kupus, blitvu, repu, crveni luk, praziluk je bolje sejati i saditi kada temperatura zemljišta bude 10ºC. Iznad 15ºC odgovaraće cvekli, kupusu, šargarepi.

To ne znači da seme neće niknuti i kada je ona nešto niža, ali će mu trebati više vremena, manje će biti izniklih biljaka i lošije će napredovati. Posebnu grupu čine toploljubive biljke, poput paprike i paradajza, koje se proizvode iz rasada i zahtevaju toplotu za klijanje i nicanje.

Kako obaviti merenje?

Informacija o temperaturi zemljišta može biti presudna za početak setve ili sadnje. Za to će nam biti neophodni namenski termometri za zemljište koji imaju obloženu sondu kako bi bila zaštićena od korozije. Posle svake upotrebe ona se očisti i obriše suvom krpom. Razlikujemo dve grupe termometara - oni za brzo očitavanje i oni kojima je potrebno određen vremenski interval. Savremeni ubodni uređaji su digitalni i brzo dobijemo rezultate merenja koja se obavljaju na dubini od pet i 10 cm što znači da imamo dva merenja na različitim dubinama.

Semenu treba toplo zemljište - kako znati kada je pravo vreme za setvu?

Kako bi što bolje zaštitili mernu sondu, potrebno je koristiti klin na kome su označene dubine zemljišta. Njime pravimo rupu u koju postavljamo sondu termometra. Kada smo je postavili, lagano zemljom zatvorimo rupu kako bi sprečili dotok vazduha. Potrebno je sačekati dve minute da bi temperatura postala stabilna i prvi put očitali vrednost. Zatim se sačeka još jedna minuta i ponovo obavi očitavanje. Ako je razlika manja od jednog stepena, to se smatra temperataurom zemljišta.

Najbolje ju je meriti u hladu, na mestu koje nije direktno izloženo uticaju sunca, ili napraviti senu iznad uređaja. Obavlja se ujutro i uveče, a zatim se izračuna prosek.


Tagovi

Temperatura zemljišta Termometar za zemljište Temperatura setve Temperatura sadnje Merenje temperature Sonda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.