Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet vode
  • 18.01.2022. 13:30

Kakav je kvalitet vode u Vojvodini? Analiza pre navodnjavanja

Navodnjavanje vodom neodgovarajućeg kvaliteta može dovesti do umanjenja prinosa, oštećenja delova sistama za navodnjavanje i finalno, ali ne i manje značajno, trajno ugrožavanje kvaliteta zemljišta usled zaslanjivanja i alkalizacije.

Foto: Poljoprivredni fakultet Novi Sad
  • 306
  • 74
  • 0

Promenljivi vremenski uslovi izazvani klimastkim promenama, poslednjih godina, dovode do još izraženije smene sušnih i perioda sa obilnim padavinama. Poljoprivrednici koji teže da ostvare sigurne i stabilne prinose, posebno kada je u pitanju uzgoj osetljivih kultura, kakve su pojedine vrste voća, na primer, borovnice i drugo bobičasto voće, pri planiranju proizvodnje uvode navodnjavanje kao obaveznu agrotehničku meru.

Država je prepoznala ovaj problem i trenutno je u završnoj fazi razvoj petogodišnje Strategije navodnjavanja za Republiku Srbiju. S obzirom na pomenuto, i stručnjaci Departmana za uređenje, korišćenje i zaštitu voda, Poljoprivrednog fakulteta, Univeziteta u Novom Sadu aktivno su bili uključeni u razvoj Strategije, navodi se u saopštenju.

Navodnjavanje vodom neodgovarajućeg kvaliteta može dovesti do negativnih efekata po biljke, što može rezultirati umanjenjem prinosa, oštećenja delova sistama za navodnjavanje i finalno, ali ne i manje značajno, trajno ugrožavanje kvaliteta zemljišta usled zaslanjivanja i alkalizacije. Poslednjih godina mladi poljoprivredni proizvođači su sve više svesni ovih opasnosti, te pre planiranja podizanja voćnjaka, obavezno rade i analizu vode sa aspekta upotrebljivosti za navodnjavanje.

Besplatna analiza vode

Na depatmanu Poljoprivrednog fakulteta već treću godinu sprovodi se akcija besplantnog određivanja gvožđa, magana, pH vrednosti i elektroprovodljivosti u bunarskoj vodi. Tokom protekle godine, sva zainteresovana lica koja imaju bunar, i koja su želela da provere njen kvalitet na ove papametre, imala su priliku da to i učine. Odziv je bio veliki i analizirano je preko 100 uzoraka vode.  

Što se tiče pH vrednosti u analiziranim uzorcima kretala se u dozvoljenim granicama od 6,5 - 8,5, osim kod jednog uzorka, gde je bila nešto niža od propisane i iznosila 6,3. Elektroprovodljivost merena u uzorcima kretala se u širokom rasponu. I dok je većina uzoraka bila u granicama I-III klase kvaliteta vode, 16 odsto uzoraka je pripadalo IV-V klasi. Zanimljivo je da, iako su koncentracije gvožđa čak u 88 odsto uzoraka bile u zadovoljavajućim granicama, sedam odsto uzoraka je bilo u IV, a šest odsto uzoraka je pripadalo V klasi, što je veoma nepovoljno, zaključuju sa Poljoprivrednog fakuulteta. Slična situacija je i po pitanju prisutnih kocentracija magana u uzorcima bunarske vode. Tako su za 10 odsto uzoraka vrednosti bile kategorisane kao IV ili V klasa.

Ukoliko su u pitanju samo povišene koncentracije gvožđa i mangana mogu se instalirati odgovarajući filteri. Kada je u pitanju povišena elektroprovodljivost savetuje se da se urade i dodatne analize kako bi se utvrdilo da li voda ima odgovarajući odnos anjona i katjona. Posebno u regionu srednjeg i severnog Banata javlja se podzemna voda veoma zasićena natrijumom, te se navodnjavanje takvom vodom ne savetuje bez prethodne pripreme, jer ozbiljno može ugroziti kvalitet zemljišta.  


Tagovi

Voda u Vojvodini Sistem za navodnjavanje Besplatna analiza Poljoprivredni fakultet Filteri


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu