Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Badnji dan
  • 06.01.2023. 08:00
  • Toplički okrug, Prokuplje

Kada se ide po badnjak i koja je uloga polažajnika?

Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. Praznuje se tri dana, a prvi dan je uvek 7. januara. Dan pre Božića nazivamo Badnji dan, zbog toga što se tog dana seče badnjak i unosi u kuću. Sa ovim danom počinje Božićno slavlje.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.532
  • 157
  • 7

Dragoljub Vuković iz Prokuplja na Badnji dan kreće sa komšijama po badnjak noseći sa sobom vino, rakiju i kolač za badnjak.

"Običaj je da se u badnjake ide rano ujutru. Međutim mi godinama idemo oko podneva, a pucanjem iz puške najavljujemo polazak. Sa domaćinima idu i deca, a pošto su moje ćerke sada već udate, ove godine idem sam, dok supruga ostaje kući da priprema hranu za sutrašnji dan. Deca su oduvek volela ovaj dan, a naselje je nekada bilo prepuno dečije graje. Ima ih i sada, ali manje nego pre", kaže Vuković i dodaje da se nakon seče badnjaka okupe oko tog mesta, založe vatru i posluže hranom i pićem koje su poneli, a potom odlaze kući da nose badnjak.

Šta predstavlja badnjak?

Prema Vukovićevim rečima badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo. Kada domaćin izabere drvo, okrene se ka istoku, prekrsti tri puta, spomene Boga, krsnu slavu i Božić, uzima sekiru i seče badnjak ukoso, sa istočne strane sa tri snažna udarca. Badnjak treba da padne na zemlju, ne na drugo drvo, a kada se donese kući, postavlja se uz ulazna vrata u uspravnom položaju. Predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je Josif založio u hladnoj noći kada se Isus rodio.

Običaj paljenja badnjaka (foto: V. Čolović)

Godinama unazad, pre unošenja badnjaka u kuću, porodica Vuković odlazi u crkvu na liturgiju i paljenje badnjaka. Ispred crkve se lomi velika česnica u kojoj je novčić, pije čaj i grejana rakija i pevaju se Božićne pesme. Radmila Vuković godinama radi u crkvi Svetog Prokopija u Prokuplju koja je prepuna ljudi tog dana, ali i uveče kada se loži badnjak.

Lomljenje česnice

Nakon toga odlaze kući i domaćin unosi badnjak i slamu.

"Kada padne mrak, odlomim grančice badnjaka i isečem sekirom deblji deo stabla koji se prilikom unošenja badnjaka ostavlja blizu šporeta. Ulazim i ukućane pozdravljam rečima; "Dobro veče, srećno Badnje veče i sutrašnji Božić", dok me oni posipaju pšenicom i kukuruzom. Položim badnjak u vatru i izgovaram reči: "Koliko žara, toliko para, koliko sreće, toliko zdravlja". Uz to pomenem i decu, unuke, zahvalim Bogu na svemu i pustim da badnjak izgori", opisuje naš sagovornik i dodaje da džak sa slamom ostavi ispod stola i ta slama simbolizuje onu slamu u pećini gde se rodio Isus.

"Potom se okupimo oko stola, zapalim sveću, okadim ikone i ukućane i na kraju sečemo česnicu u kojoj je prethodno domaćica stavila novčić. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom i lomi. Prema narodnom verovanju, onaj ko izvuče novčić biće srećan cele godine", ističe Dragoljub i dodaje da neko česnicu sa novčićem lomi na Božić, neko na Badnji dan. Običaji se razlikuju od domaćinstva do domaćinstva ili od mesta do mesta.

Posna hrana i polažajnik

Trpeza na Badnji dan je posna, a na stolu se obično nalazi kuvan krompir sa crnim lukom, riba, kisela paprika, ajvar, posne punjene paprike, posni kolači, suvo voće i sveže voće.

"Kada završimo sa večerom, onda pripremam poklone za polažajnika i mesim mali kolač koji on sa poklonima nosi kući. Kada se česnica ispeče i ohladi stavlja se crven konac u obliku krsta i ostavi za polažajnika", ističe Radmila i dodaje da je na Badnji dan uvek govorila deci da uče kako bi bili dobri đaci.

Posna trpeza za Badnje veče (foto: J. Cvetković)

Božićno jutro započinjemo pozdravom "Dobro jutro, Hristos se rodi" i otpozdravom "Vaistinu se rodi".

Prema Dragoljubovim rečima polažajnik dolazi ujutru rano u dogovoru sa domaćinom.

"Godinama kod nas dolazi isti polažajnik i prema narodnom verovanju, donosi sreću u kući. Ispred vrata ga čeka badnjak, a prilikom njegovog ulaska ponavljamo običaj sa Badnje večeri i posipamo ga pšenicom i kukuruzom, a on po kući baca sitan novac izgovarajući Božićni pozdrav "Hristos se rodi".

Nakon što paljenjem badnjaka blagosilja kuću i ukućane, polažajnik ima svoje mesto za stolom kako bi se poslužio najpre rakijom, a potom i hranom. On je najvažniji gost tog dana i trudimo se da ga maksimalno ispoštujemo. Kasnije nam dođu i ćerke, zetovi i unuke", ističe Dragoljub.

Božiću se raduju podjednako i deca i odrasli. Tog dana u kući treba da vlada mir, blagostanje i sreća, a što se običaja tiče, oni se razlikuju u zavisnosti od kraja u kome živimo.


Tagovi

Paljenje badnjaka Polažajnik Badnje veče Božić Običaji Česnica Dragoljub Vuković Radmila Vuković


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D