Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusi na farmama
  • 27.04.2021. 07:30

Jugoistočna Evropa: Zbog ptičjeg gripa eutanaziraće 40.000 kokošaka, a zbog ASK-a 25.000 svinja

Na jugoistoku Bugarske je ptičji grip izbio na farmi kokošaka nosilja, a afrička svinjska kuga pustoši rumunske farme. Pojavila se kod velikog proizvođača.

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 84
  • 41
  • 0

Bugarska veterinarska uprava odlučila je da eutanazira 40.000 koka nosilja u selu Krivo Pole na jugoistoku zemlje nakon što je na farmi potvrđeno izbijanje ptičjeg gripa. Reč je o petom prijavljenom slučaju u toj državi od početka ove godine, objavila je njihova Agencija za bezbednost hrane.

Kako piše reuters, tamo preovladava vrsta H5N8. Dok vlasti pokušavaju da zaustave širenje bolesti, na još četiri farme od februara je usmrćeno ukupno 160.000 pataka i 154.000 kokošaka.

ASK Rumuniju košta 600 miliona evra

Baš poput ptičjeg gripa i afričke svinjska kuge (ASK) hara svetom. Poslednja vest dolazi iz Rumunije gde su vlasti odlučile da usmrte 25.000 svinja nakon što je Uprava za veterinarstvo i bezbednost hrane (ANSVSA) otkrila ovu bolest na poznatoj farmi svinja, "Smithfield" u mestu Gataja, na zapadu zemlje.

Nakon toga, pod nadzor je stavljeno područje u krugu od 13 kilometara, a zbog velikog broja životinja trebaće deset dana da se sve usmrte i pravilno odlože njihovi leševi.

Prema ANSVSA-i u toj je zemlji trenutno prijavljeno 400 aktivnih žarišta. Od pojave pre četiri godine, prisutnost virusa otkrivena je kod gotovo 5.500 divljih svinja.

Prema ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Adrianu Orosu, ovaj virus tu državu košta više od 600 miliona evra u okolnostima kada do 30 odsto domaće potrošnje svinjskog mesa pokrivaju domaći proizvođači. Pre nego se bolest pojavila, postigli su samodovoljnost od čak 60 odsto.

Tamošnje farme imaju kapacitet za uzgoj 3,6 miliona tovnih svinja, ali njihov broj ne prelazi 900.000. Značajan deo farmi je prazan ili uništen, a od pojave ASK-a više od 100.000 evra odštete svake godine mora da se plaća iz državnog proračuna, pojasnio je ministar na konferenciji za novinare u martu.

Prema rumunskom Udruženju proizvođača svinjskog mesa, tamo je prošle godine zaklano 3,7 miliona svinja, što je pad od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu.


Tagovi

Bugarska Ptičji grip Rumunija ASK Bolesti životinja Afrička svinjska kuga Širenje Šteta


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao