Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u Turskoj
  • 01.12.2021. 14:00
  • Turska

Još izazovnija 2022. godina - kako se Turska sprema?

Naredna godina biće još teža za proizvodnju hrane jer farmeri nemaju kapacitete da kupe repromaterijal zbog čega će prinosi biti manji, a cene će da rastu. Turska uveliko razmišlja kako da se izbori s tim problemom.

Foto: Bojan Kecman/Depositphotos/whiteturtle1988
  • 276
  • 27
  • 0

Turska je, po jačini, deveta ekonomija sveta, i može da se izbori sa nadolazećim problemima u vezi sa proizvodnjom hrane, izjavio je Nevzat Birisik, direktor za poljoprivredne politike i istraživanja u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Turske povodom obraćanja medijima iz 13 zemalja sveta, a koji je organizovalo Udruženje poljoprivrednih novinara Turske (TAGYAD) u sklopu sajma "Growtech", proteklog vikenda održanog u Antaliji. 

Očekuje se manjak đubriva

Cena radne snage u toj zemlji niža je u odnosu na evropske što jeste i može da ostane prednost u narednom periodu.

"Turska trenutno proizvodi više hrane u odnosu na period pre izbijanja pandemije virusa korona, ali će u 2022. godini problem biti to što farmeri neće imati novca za kupovinu đubriva pa se očekuje smanjenje proizvodnje", smatra Birisik dodajući da će to dovesti do manjih prinosa i rasta cena hrane.

"Evropa smanjuje proizvodnju amonijaka, a Kina fosfornih đubriva. Sve to dovešće do velikih problema na globalnom nivou, čak većih nego u ovoj godini".

U Turskoj se pribojavaju nestašice hrane

Ova država zauzima površinu od 780.000 km2 pa ima mnogo agroekoloških zona. Samo povrće uzgajaju na 779.000 hektara, a voće na tri i po miliona. Suša zna da pravi probleme, naročito poslednjih godina. Problem u narednoj, kao što je navedeno, može da bude i eventualni manjak repromaterijala.

Postignuta samoodrživost u većini oblasti

Po proizvodnji pšenice Turska je na 18-om mestu u svetu zbog čega uvozi veće količine ove žitarice, kao i kukuruza za živinarsku industriju i junetinu, odnosno crveno meso. Ipak, saznajemo da će pojačati napore da što manje oseti posledice buduće krize.

"Uveliko realizujemo planove za borbu protiv negativnih posledica suše na našu proizvodnju Sve više farmera prelazi na 'no till' sistem obrade zemljišta, podstiče se upotreba obnovljivih izvora energije i smanjenje upotrebe ugljen dioksida", ističe Birisik otkrivši da se u svakom distriktu te zemlje nalaze kancelarije savetodavnih službi koji pomažu farmerima u usvajanju novih tehnologija.

Na sjamu su predstavljene i bespilotne letelice

Naglašava da su samoodrživi u proizvodnji mnogih kultura, na primer, šećerne repe, čaja, lešnika, krušaka, trešanja, jabuka, smokava, citrusa, mleka, povrća. Imaju oko 18 miliona krava i oko 54 miliona ovaca i koza. Godišnje proizvedu oko 23 miliona tona mleka. 

Turska može biti konkurentna u EU

Takođe, snažno se podržava poljoprivredna proizvodnja izdvajanjem novca za subvencije u vrednosti od oko 22 milijarde turskih lira, odnosno, oko 1.6 milijardi evra. Inače, vrednost tamošnje poljoprivredne proizvodnje iznosi oko 48 milijardi dolara, a učešće poljoprivrede u nacionalnom BDP-u je 6,7 odsto.

Birisik se dotakao i političkih tema kao što je uvek aktuelno pitanje članstva Turske u Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, Evropa se pribojava Turske i njene moći u agro sektoru jer, ukoliko se priključi EU, u oblasti proizvodnje povrća i citrusa, postaće veliki konkurent Španiji, Italiji i Grčkoj, a u proizvodnji mesa, Nemačkoj i Holandiji.


Tagovi

Nevzat Birisik Poljoprivreda u Turskoj Growtech Antalija Tagyad BDP


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.