Ekološka radna organizacija (EWG) objavila je ovogodišnji popis voća i povrća sa najvećim udelom pesticida, odnosno, ostacima pesticida, tzv. "prljavih dvanaest", ali i popis "čistih petnaest".
Jagoda i ove godine suvereno drži prvo mesto na popisu tzv. "prljavih dvanaest" (Dirty Dozen) voća i povrća, sa najviše ostataka pesticida. Kao i prošle godine, sledi je spanać, ali treće mesto ove godine zauzeo je kelj.
Naime, Ekološka radna organizacija (EWG), neprofitno udruženje za ljudsko zdravlje i okolinu, koja od 2014. analizira voće i povrće i objavljuje navedeni popis, navela je da je više od 92% testiranih uzoraka kelja imalo dva ili više otkrivenih ostataka pesticida, a jedan uzorak 18 različitih ostataka. "Najčešće otkriveni pesticid, pronađen na oko 60% uzoraka kelja, bio je Dahal, koji se naziva i DCPA, a Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) ga je, na osnovu testiranja na životinjama, klasifikovala kao mogući kancerogen", navode iz EWG-a.
Naučnici EWG-a analizirali su podatke američkog Ministarstva poljoprivrede i utvrdili da kelj nije testiran više od 10 godina. "Procenat uzoraka kelja sa ostatkom pesticida povećao se sa 76% na 98%", kaže Neka Lajba, koautorka izveštaja. Kako je dodala, u odnosu na 2007. i 2017. (podaci iz godina na osnovu kojih je napravljen popis), izveštaj je pokazao da se prosečan broj ostataka na jednom uzorku povećao sa dva na više od pet.
Lajba naglašava da izveštaj ne bi trebalo da obeshrabri ljude da jedu voće i povrće, iako sugeriše da se biraju ekološki proizvodi kada god je to moguće jer čak i pranje proizvoda ne uklanja sve pesticide. Drugi stručnjaci, pak, koji su pogledali izveštaj, kažu da količina pronađenih pesticida nije dovoljno visoka da bi bila opasna po zdravlje.
Uz popis "prljavih 12", objavljen je i popis Čistih 15 (Clean 15) odnosno proizvoda sa najmanje ostataka pesticida. Kako navode, više od 70% uzoraka voća i povrća na popisu Clean 15 nije imalo ostataka pesticida, a samo 6% namirnica imalo je ostatke dve ili više vrsta pesticida.
Tagovi
Autorka