Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 21.08.2021. 12:00

Izvoz svežeg voća u EU, Rusiju i SAD - šta su uslovi, a koji su saveti?

Površine pod voćem imaju tendenciju rasta, tržište traži veće količine, ali i pooštrava uslove izvoza. Za one koje razmišljaju o prodaji svojih proizvoda van granica treba najpre da se upoznaju sa pravilima.

Foto: Depositphotos/danilovajanna
  • 824
  • 32
  • 0

Srbija je za prvih šest meseci 2021. godine u zemlje Evropske unije izvezla oko 14.500 tona svežeg voća u vrednosti od 18,3 miliona evra, podaci su koje je Privredna komora Srbije dostavila Agroklubu. Prednjačile su jabuke, zatim višnje i trešnje. Izvoz za Rusko tržište bio je značajno veći - oko 99.800 tona, s tim što su od ukupne količine 90.100 tona bile samo jabuke, posle toga dolaze jagode sa oko 6.860 tona. Vrednost ukupnog eksporta bio je 76,5 miliona evra.

Američko tržište je nešto više naklonjeno našim malinama, pa je u prvoj polovini ove godine izvezeno oko 1.900 tona smrznutih malina u vrednosti od 6,1 milion evra. Ukupan izvoz voća za SAD iznosio je 2.950 tona u vrednosti od 11,4 miliona evra.

Međutim, površine pod voćem imaju tendenciju rasta, tržište traži veće količine, ali i pooštrava uslove izvoza. Za one koje razmišljaju o prodaji svojih proizvoda van granica treba najpre da se upoznaju sa pravilima.

Rusi i visoki standardi

Poznato je da Rusi imaju visoke standarde i stroge kontrole koje moraju proći naši proizvođači i izvoznici pre nego što se srpsko voće nađe na njihovim rafovima.

Pravno lice mora biti upisano u Registar privrednih subjekata, Centralni registar objekata i evidenciju izvoznika za područje Ruske Federacije koje vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u skladu sa specifičnim fitosanitarnim uslovima Ruske Federacije.

Detaljnije uslove o izvozu na rusko tržište možete pogledati u Uredbi ispod teksta

Ono što je najveći izazov za naše izvoznike jeste pravilo da hladnjača za voće mora da bude kapaciteta najmanje 500 tona i da ima deo za minusni i plusni režim, odnosno kontrolisanu atmosferu (ULO), a za povrće najmanje 200 tona.

Na primer, svaka pošiljka voća i povrća poreklom iz Republike Srbije mora da ima fitosanitarni sertifikat i deklaraciju o bezbednosti prehrambenih proizvoda biljnog porekla.

Bezbednost hrane - imperativ EU

Trgovinska dokumentacija u okviru opštih uslova izvoza za EU su deklaracija carinske vrednosti, trgovačka faktura, specifikacija robe, sertifikat kvaliteta i sertifikat o poreklu robe, teretni list i popis pakovanja. Odličan kvalitet proizvoda, pouzdanost i efikasna komunikacija su neophodni pri poslovanju. Takođe, treba očekivati i izazovne uslove trgovine, ističe se na sajtu CBI-a, odnosno Centra za promociju uvoza iz zemalja u razvoju, pri Evropskoj uniji.

Njihov savet je da udružite snage sa kupcima koji za vas kao prodavca nude optimalne uslove trgovine. Između ostalog, ugovori sa fiksnim cenama i programi snabdevanja pružaju najveću sigurnost. Međutim, ako ste novi ili manji dobavljač, moraćete, ističe CBI, da prihvatite različite uslove kao što je garancija minimalne cene ili čak besplatna pošiljka. Ponude i ugovori se često potvrđuju putem e-maila, zato se pobrinite da imate pisane ugovore.

Informacije o zakonskim uslovima možete naći putem zvaničnog sajta Evropske komisije

Informišite se o dozvoljenim nivoima pesticida u voću, zatim kako hrana treba da bude označena i spakovana. Deklaracija mora da sadrži sve tražene informacije od roka trajanja, sadržaja alergena do imena i adrese proizvođača. Bezbednost hrane je prioritet u zemljama EU, zato, ističu iz CBI, treba da imate dodatne garancije na svoje prozvode u vidu sertifikata, a pre svega se misli na HACCP.

Za Ameriku sve ide preko FDA

Ukoliko Vaše ambicije sežu preko Atlantika, najpre morate da proverite da li imate važeću FDA (američka Agencija za hranu i lekove) registraciju vaše kompanije. Inače, firme su dužne da obnavljaju svoju registraciju svake parne godine u periodu od 1. oktobra do 31. decembra, kako to nalaže Zakon o unapređenju bezbednosti hrane iz 2011. godine (FSMA). Potom, odredite agenta za komunikaciju sa FDA u SAD-u. Vaši proizvodi, naravno, moraju biti pravilno deklarisani i označeni, sastojci koje koristite ne smeju biti zabranjeni od strane ove američke agencije.

Detaljnije oko uslova izvoza na američko tržište, možete pogledati putem ovog linka

FDA zahteva da od kompanija koje proizvode određene prehrambene proizvode (stabilne na sobnoj temperaturi, hermetički zapakovane proizvode, kiseljene ili nisko-kisele proizvode), obezbede registraciju objekta za konzervisanje hrane (Food Canning Establishment - FCA). Vaša proizvodnja treba da je u skladu sa američkim Zakonom o unapređenju bezbednosti hrane (FSMA) i svaka pošiljka treba da bude unapred najavljena.


Dokumenti


Tagovi

Izvoz voća Dokumentacija Uslovi izvoza Bezbednost hrane Rusko tržište Izvoz za EU Američko tržište


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...