Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz poljoprivrednih proizvoda
  • 01.03.2016. 15:00

Izvoz agrara vredan oko 2,85 milijardi dolara

Na konferenciji u Privrednoj komori Srbije istaknuto je da je u 2015. godini ukupno izvezeno poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od oko 2,85 milijardi dolara, što je daleko manje od realnog potencijala koji iznosi oko 10 milijardi dolara.

  • 253
  • 12
  • 0

"Ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2015. bio je oko 2,85 milijardi dolara, što je daleko manje od realnog potencijala koji je oko 10 milijardi dolara", rečeno je juče na konferenciji u Privrednoj komori Srbije (PKS) posvećenoj razvoju agrobiznisa u Srbiji. Na tom skupu naglašeno je i da je prošle godine Srbija uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od oko 1,4 milijardi dolara.

Više finalnih proizvoda u strukturi izvoza

Potpredsednik PKS-a Miroslav Miletić kazao je da Srbija u oblasti poljoprivrede ostvaruje suficit u trgovinskoj razmeni, naglašavajući da bi taj odnos bio još bolji kada bi u strukturi izvoza bilo više finalnih proizvoda, a u uvozu samo ono što je neophodno za reprodukcioni lanac. On je naglasio i da je procenjena ukupna vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji oko 6,6 milijardi dolara, ali da je to potcenjeneo imajući u vidu njene potencijale i kvalitete proizvoda koji nisu sporni.

Prema njegovim rečima, poljoprivredna proizvodnja je veoma značajna privredna grana Srbije i sektor poljoprivrede učestvuje sa 10 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP), a u tom sektoru zaposleno je 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Miletić je kazao i da mora da se uvede red u korišćenju državnog zemljišta i da kada se zemljište kupuje, mora da se privede nameni.

Poljoprivreda se nalazi u tri poglavlja pregovora sa EU

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević kazala je da se u pregovorima sa Evropskom unijom o poljoprivredi posebna pažnja posvećuje zaštiti srpskih interesa. Prema njenim rečima, EU ne određuje budućnost srpske poljoprivrede i ne definiše pravce pregovora, već je samo partner u pregovorima o pronalaženju najboljih mogućnosti. Ona je naglasila da se poljoprivreda nalazi u tri poglavlja o kojima se pregovara, precizirajući da se najdirektnije te oblasti tiče Poglavlje 11 posvećeno poljoprivrednom i ruralnom razvoju, Poglavlje 12 koje se tiče bezbednosti hrane, kao i poglavlje koje se odnosi na ribarstvo koje poseduje veliki potencijal.

Tranzicioni period u poljoprivredi je proces koji dugo traje

Šef odseka za ekonomiju Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat kazao je da će EU nastaviti da podržava poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji i dodao da za sada Srbija sve obaveze uspešno realizuje. Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković ovom je prilikom istakla da tranzicioni period u poljoprivredi dugo traje, ali da je Srbija na pravom putu i da u narednim godinama treba dobro da se pripremi da bi poljoprivrednici bili konkurentni sa proizvođačima u Evropi. Dodala je da je u završnoj fazi izrada Akcionog plana u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja koji će jasno precizirati korake u narednim godinama za preuzimanje pravnih tekovina EU u toj oblasti.

Foto:pixabay


Izvori

beta.rs


Tagovi

Privredna komora Srbije Pregovori Snežana Bogosavljević Bošković Izvoz poljoprivrednih proizvoda Miroslav Miletić Struktura izvoza Potencijal izvoza Tanja Miščević Bezbednost hrane Ruralni razvoj Frejk Janmat Akcioni plan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić