Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Senzor
  • 28.05.2021. 07:30

Izum koji može da smanji upotrebu pesticida - razlikuje štetne insekte od korisnih

Senzor koji pomoću infracrvenog zračenja može da razlikuje vrste insekata sposoban je da otkrije brzinu udarca njihovih krila, veličinu tela u odnosu na raspon krila kao i boju.

Foto: Bigstock/Stockr
  • 116
  • 23
  • 0

Pesticidi uništavaju insekte koji nanose štete usevima, ali nažalost često utiču i na korisne insekte koji, na primer, oprašuju biljke ili ih štite od napada lisnih vaši. Na to se poslednjih godina sve više upozorava jer predstavlja problem za biološku raznovrsnost.

Kako je opisano u nedavnoj studiji, novi izum obećava promenu takve dinamike. U saradnji sa kompanijom "FaunaPhotonics", istraživač sa Univerziteta u Kopenhagenu, Klas Rajdmer razvio je tehnologiju koja može da razlikuje korisne insekte od štetnih.

"Razvili smo algoritam koji u tandemu sa senzorom može da identifikuje polja sa velikim brojem štetočina. Tako poljoprivrednik može ciljano da koristi pesticide umesto da ih primenjuje svuda i nepotrebno šteti korisnim insektima", objašnjava Rajdmer, doktorand na Odseku za geonauku i upravljanje prirodnim resursima za news.ku.dk.

Dodao je i to da im je sledeći korak da senzore učine mobilnim kako bi mogli tačno da izmere gde su štetočine u polju. Tako će poljoprivrednik možda morati da prska samo desnu stranu polja.

"Naša tehnologija će smanjiti upotrebu hemijskih materija štetnih za životnu sredinu", istakao je inovator.

Kako radi?

U saradnji sa pomenutom kompanijom ovaj stručnjak razvio je solarni senzor koji pomoću infracrvenog zračenja može da razlikuje vrste insekata. On je sposoban da otkrije brzinu udarca krila insekata, veličinu tela u odnosu na raspon krila kao i njihovu boju. Ove se informacije prenose algoritmu koji ih kategoriše u vrste i obaveštava farmera putem računara ili mobilnog uređaja o kojima je reč.

"To će omogućiti prikupljanje podataka i stanje na poljima iz sata u sat, a otvara i potpuno nove mogućnosti za istraživanje ponašanja insekata kako bismo mogli da zaštitimo biološku raznovrsnost", kaže Rajdmer.

Ovi su senzori uglavnom testirani u laboratoriji, a u toku su eksperimenti na oko 15 farmi u Danskoj. Ispitivanje se obavlja i širom Evropske unije, a testira se oko 100 senzora.


Tagovi

Klas Rajdmer Senzor Štetočine Pesticidi Biološka raznovrsnost


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.