Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Španija
  • 05.08.2020. 18:00

Izgorele trošne kolibe u kojima žive sezonski radnici, spavali ispred gradske skupštine

Poznat po uzgoju jagoda, grad Lepe na jugu Španije snabdeva veliki deo evropskog tržišta ovim voćem. I ovde radnici žive u kolibama bez vode, kućice su obložene drvenim paletama, plastičnim folijama i dušecima.

Foto: Depositphotos/zenpix
  • 341
  • 16
  • 0

Jedan od stotine berača španskog voća koji su otpušteni nakon velikog broja slučajeva zaraze virusom korona, Lamin Diakite, dve nedelje spavao je na ulici nakon što je u požaru izgoreo kompleks koliba u kom je boravio, piše euractiv.

Da bi upozorili na neodrživu situaciju u kojoj se nalaze radnici migranti, ovaj mladić i desetak drugih afričkih radnika, spavali su na madracima ispred gradske skupštine u gradu Lepeu zahtevajući osnovno pravo ljudi na stanovanje.

"Naše kolibe su izgorele i ostavile nas više od 200 na ulici", rekao je Diakite i dodao kako to za vreme pandemije predstavlja dodatan rizik za njih, ali i ostatak stanovništva.

Loši uslovi radnika šire rizik od pandemije

Poznat po uzgoju jagoda, grad Lepe na jugu Španije snabdeva veliki deo evropskog tržišta ovim voćem. I ovde, kao i u ostalim poljoprivrednim područjima, radnici žive u kolibama bez vode, kućice su obložene drvenim paletama, plastičnim folijama i dušecima, a povrh svega, naplaćuju im stanarinu oko 250 eura.

Uprkos lošim higijenskim uslovima i nemogućnosti pridržavanja fizičke udaljenosti, u kampovima nisu sprovedeni ni testovi na COVID-19. Ipak, mnogi radnici su nastavili da rade u drugim područjima Španije, poput Lerida na severoistoku gde su regionalne vlasti u julu ponovo uspostavile dvonedeljni karantin nakon pojave novog izvora epidemije koji je povezan sa sezonskim radnicima.

Radnici migranti rade za minimalac i žive u nehumanim uslovima

"Vrlo je verovatno da će se i dalje pojavljivati zaraze povezane sa radnicima", upozorio je ove sedmice koordinator za krizna stanja ministarstva zdravlja, Fernando Simon.

Trenutno je drastične mere preduzela samo severna regija Rioha, obećavajući da će testirati sve sezonske radnike bez obzira imaju li ugovor ili ne.

Sumnjaju da su im požari podmetnuti

Sredinom jula su tri smeštaja oko Lepe gorela u nizu požara koji su započeli neposredno nakon završetka sezone branja jagoda, malina i borovnica.

"Bila je to luda noć", priseća se Ismail Fal, tridesetogodišnji muškarac iz Senegala koji je pokušao da ugasi požar vodom i peskom, a kaže kako sumnja da je požar podmetnut.

Kada je reč o pronalasku rešenja, ni država ni lokalne vlasti nisu spremne da preuzmu odgovornost.

"Migranti su problem vlade, a ne gradskih skupština. Ne možemo mi da utičemo na njihovu situaciju", izjavio je Manuel Mora, gradonačelnik Lusena del Puerto, gde je izgoreo još jedan kamp u kom su smešteni radnici migranti.

"Pre berbe trebalo je da urade test na COVID-19, ali to poljoprivrednike mnogo košta pa bi  trebalo vlada da im pomogne", rekao je ispred sindikata poljoprivrednika ASAJA Huan Hose Alvarez Alkalde.

Planiraju izgradnju smeštaja za radnike?

U području Lepe uspostavljeni su hitne službe, a UN-ov stručnjak za siromaštvo i ljudska prava Olivier De Šuter pozvao je lokalne vlasti da hitno okončaju situaciju degradacije u kojoj žive sezonski poljoprivredni radnici.

Prisiljene da beru jagode u lošim uslovima jer su pogrešno informisane?

Gradska skupština je predložila da vojska postavi kamp na industrijskom zemljištu, ali vojska je to odbila zbog ekstremnih letnjih vrućina. "Treba nam mreža smeštaja u svim poljoprivrednim zajednicama", kaže Hesus Toronjo, zamenik načelnika gradskog veća Lepe.

Svako rešenje zahtevalo bi saradnju lokalnih vlasti uz podršku regionalne ili središnje vlasti, ali to ne izgleda obećavajuće s obzirom na borbu za vlast.

"Svi samo žele da prebace odgovornost na drugog", zaključio je Antonio Abad koji vodi nevladinu organizaciju ASISTI koja pomaže migrantima.


Tagovi

Radnici migranti Španija Načelnici Loši uslovi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.