Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 20.10.2021. 10:00

Izdvojeno preko 50 miliona KM, a završava i isplata za regresirani dizel

U oktobru završava i isplata podsticaja za regresirano dizel gorivo, a do sada je već isplaćeno 5,8 miliona KM za 12.300 poljoprivrednih proizvođača. 

Foto: Renata Prusina
  • 125
  • 26
  • 0

U toku ove godine, poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj isplaćeno je preko 50 miliona KM podsticaja, a kako navode iz Agencije za agrarna plaćanja RS, dinamika isplate bolja je u prosjeku za oko osam procenata u poređenju sa prošlogodišnjom. 

Agrarni budžet za 2021. u RS iznosi 75 miliona KM, a do sada je za poljoprivrednike opredjeljeno oko 43 miliona KM, što je prema riječima direktora Agencije, Predraga Sladojevića, oko 58 odsto. 

"Imaju i dodatna sredstva iz Kompenzacionog fonda RS, a do sada je isplaćeno 8,2 miliona KM. Od tog iznosa, šest miliona se odnosilo na kapitalne investicije, a izdvojena je i podrška za uzgajivače svinja i voćarima, za sadnju i štetu od mraza", izjavio je Sladojević za Srnu. 

U najavi i isplata za uljarice

Kada je riječ o ratarima, za njih su bile potpore po sjetvenoj površini. Konkretno, za pšenicu je to iznosilo 300 hektara po hektaru i na vrijeme je isplaćeno. Pored toga, isplaćena su i finansijska sredstva za soju i uljarice, u visini od 120 KM po jednom hektaru, a biće isplaćene i subvencije po prodatom kilogramu uljarica. 

Iz Agencije podsjećaju da se u oktobru završava i isplata podsticaja za regresirano dizel gorivo, te da je već isplaćeno 5,8 miliona KM za ukupno 12.300 poljoprivrednih proizvođača. 

Isplaćeno preko milion KM za sadni materijal i zaštitu zdravlja životinja

Podsjetimo, početkom mjeseca Ministarstvo poljoprivrede RS izdvojilo je ukupno 1.153.896 KM po osnovu subvencija za sadni materijal, za podršku lovstvu, zaštitu zdravlja životinja, te za razvoj brdsko - planinskih područja, kao i podsticaje prenosu znanja i vještina, navodi se u zvaničnom saopštenju ove institucije.


Tagovi

Isplata podsticaja Agrarni budžet Kapitalne investicije Uzgajivači svinja Ratari Voćari Regresirani dizel


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]