Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport iz Ukrajine
  • 16.08.2022. 18:00

Iz Ukrajine za Afriku isplovio prvi brod koji prevozi humanitarnu pomoć - hranu

Dok borbe traju, nastavlja se transport morskim putem. Ali, razvija se i saobraćaj železnicom.

Foto: Depositphotos/joyfull
  • 72
  • 65
  • 0

Još pet brodova napustilo je ukrajinske luke prevozeći kukuruz i pšenicu, tri iz Čornomorsk i dva iz Pivdenjija, prema sporazumu o izvozu žitarica uz posredovanje UN-a, saopštilo je u utorak tursko ministarstvo odbrane.

Dodaju i da će četiri broda biti pregledano u zajedničkom koordinacijskom centru koje se nalazi u Istanbulu, a uspostavile su Rusija, Turska, Ukrajina i UN, piše Reuters.

Humanitarna pomoć

Jedan od onih koji su danas isplovili bio je Brave Commander, poseban po tome što iz Ukrajine, od početka ruske invazije, prvi prevozi teret humanitarne pomoći u hrani namenjenoj Africi, što je na društvenoj mreži Tviter podelio i njihov ministar infrastrukture Oleksandar Kubrakov

Kako znamo, prvi brod sa ukrajinskim žitaricama isplovio je 1. avgusta iz Odese, što je bio i prvi transport ove vrste od 24. februara kada je počeo rat.

UN ima cilj 

Ujedinjene nacije očekuju "veliki porast" broja brodova za ovu vrstu izvoza Crnim morem. Smatraju da je cilj od dva do pet miliona tona mesečno "dostižan", rekao je 10. avgusta Frederik Keni, privremeni UN-ov koordinator u zajedničkom koordinacijskom centru, prenosi APK.

Naglasili su da je reč o komercijalnim ugovorima koji imaju uticaja na tržište. 

Transport železnicom 

Istovremeno se razvija i prevoz železnicom. Tako su danas Ukrzaliznytsia (Ukrajinske željeznice, op.a.) objavile kako su u prvih sedam meseci ove godine prevezli 10 miliona tona žitarica što je 27 odsto ukupnog izvoza. Takođe raste i izvoz suncokretovog ulja i nafte. 

A da će ova vrsta saobraćaja jačati, dokaz je Španija koja je pokrenula pilot projekat prevoza žitarica železnicom, izvestilo je tamošnje ministarstvo saobraćaja.

Navode da je reč o alternativi ili dodatku morskom prevozu. Prema projektu, 600 tona ukrajinskog kukuruza će biti prevezeno u 25 kontejnera, koje je španski železnički operater Renfe Mercancias već poslao na poljsko-ukrajinsku granicu.


Tagovi

Transport žitarica Ukrajinske luke Crno more Brave Commander Prevoz železnicom


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.