Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja semena
  • 09.11.2021. 07:30
  • Italija

Italijani ne daju svoju proizvodnju semena poznatoj kompaniji u kineskom vlasništvu

Ovo je prvi put da je Italija iskoristila svoju takozvanu zlatnu moć na preuzimanje kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 454
  • 225
  • 0

Italija je sprečila grupaciju "Syngenta" koja je u kineskom vlasništvu da kupi "Verisem", italijanskog proizvođača semena povrća, kazali su vladini zvaničnici ističući predanost premijera Marija Dragija da zaštiti ključnu italijansku imovinu od neželjenih stranih ponuda. 

Kako piše reuters, odluka je doneta na sednici vlade još 19. oktobra, ali nije javno objavljena.

Do sada je tu takozvanu "zlatnu moć" koristila kako bi blokirala neželjene ponude i preuzimanje kompanije koje se smatraju strateški važnim poput telekomunikacionih, bankarskih kao i iz oblasti zdravstva. Ali, ovo je prvi put da je iskoristila veto na preuzimanje poslovnog subjekta iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. 

Inače, kineska korporacija "ChemChina" koja je u vlasništvu države, kupila je 2017. tadašnju švajcarsku grupu "Syngenta" za 43 milijarde dolara, dok je za kupovinu italijanskog "Verisem"-a ponudila oko 200 miliona evra.

Ne žele da Azija preuzme tržište semena

Tu je italijansku kompaniju na prodaju stavio američki investicioni fond "Paine Schwartz and Partners", a na svojoj internet stranici su je predstavili kao globalnog proizvođača semena sa pogonima za preradu u Holandiji, Italiji, Francuskoj i Severnoj Americi. 

Kako bi ih zaustavili, poljoprivredno udruženje Koldireti zatražila je od premijera Dragija da blokira preuzimanje te kompanije od strane "Syngente" tvrdeći da bi tada strateška proizvodnja semena povrća i začinskog bilja bila premeštena u Aziju što bi narušilo globalnu ravnotežu. Treba napomenuti da su brendovi "Verisem"-a i dobro poznati proizvođači semena Franchi Sementi, Royal seeds kao i slovenska Semina. 

"Hvala premijeru Dragiju i ministru Patuaneliju što su odbranili italijanski lanac snabdevanja i stavili veto na prodaju Verisema", istakao je za EFA News Luiđi Skordamalja, glavni direktor Koldiretijeve fondacije Filiera Italia.

Osvrnuo se na to da je reč o strateškom sektoru nacionalnog gazdinstva i prehrambene sigurnosti.

"Zbog toga je potrebno prepoznati inostrane pokušaje špekulacije s imovinom koja je važna za poljoprivredu, a time i za celi proizvodni lanac Made in Italy", zaključio je.

Portparol "Syngente" odbio je da britanskom Rojtersu da komentar rekavši da su to sve glasine i nagađanja. Takođe im, ni nadležna tela italijanske kompanije nisu odgovorila na upit o prodaji.

Italija je do sada četiri puta od 2012. iskoristila veto kako bi blokirala strane interese u svojoj zemlji. Takođe, trenutno istražuju prodaju firme koja proizvodi visokotehnološke dronove za oružane snage kineskim državnim investitorima.


Tagovi

Italija Veto Syngenta Verisem Zlatna moć Azija Kina Prodaja Ponuda Strateški interes Proizvodnja semena Seme povrća


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.