Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 03.11.2020. 07:30

Italija: Od pada prodaje do oporavka tržišta poljoprivredne mehanizacije

FederUnacoma izveštava da italijansko tržište poljoprivrednih mašina od septembra šalje pozitivne signale i ima šanse za oporavak od pada prodaje uzrokovane pandemijom.

Foto: Depositphotos/Veremeev
  • 108
  • 4
  • 0

Prvi put od početka ove pandemijske godine, italijansko tržište poljoprivrednih mašina je u septembru pokazalo pozitivne signale. Podatke je prikupilo njihovo udruženje proizvođača, FederUnacoma na osnovu registrovanih vozila pri Ministarstvu saobraćaja. Podaci ukazuju na porast prodaje za sve glavne tipove mašina tokom navedenog meseca, stoji u saopštenju.

U septembru prodato 260 traktora više

Sektor prodaje traktora zabeležio je rast od čak 20,7 odsto u odnosu na septembar prošle godine. Povećanje beleži 260 jedinica više, odnosno preko 1.500 registrovanih mašina u odnosu na 1.250 u prethodnoj godini.

Prodaja poljoprivredne mehanizacije u padu - Italija najviše pogođena

Uprkos porastu u septembru, ukupni saldo za ova vozila u prvih devet meseci godine i dalje je negativan, a iznosi 11,8 odsto manje u odnosu na 2019. godine, i to zbog deficita kada je manje registrovano zbog prekida poslovanja na početku pandemije. U prvih šest meseci Evropsko udruženje proizvođača poljoprivrednih mašina (CEMA) zabeležilo je pad od oko 18 odsto. Prema prolećnim procenama Unacome, poslednji kvartal godine mogao bi se poboljšati uz dalji oporavak prodaje.

U nedavnom istraživanju koje je provela CEMA, Italija je bila jedna od evropskih zemalja sa najvećim mogućnostima za oporavak u sektoru poljoprivredne mehanizacije. Procene FederUnacoma procenjuju očekivani pad prodaje traktora za oko devet odsto do kraja godine.

Veća prodaja i traktora s utovarivačem

Na porast će uticati i porast prodaje traktora s utovarivačem. Oko 55 takvih je registrovano u septembru u odnosu na 40 u istom razdoblju 2019. godine, čime je ukupan broj vozila za prvih devet meseci bio 418 sa deficitom od samo devet jedinica u odnosu na isto razdoblje lani.

PKS: Rast prodaje traktora uprkos epidemiji

Ovaj porast u septembru uglavnom nadoknađuje smanjenje uzrokovano "lockdown"-om na početku godine. Teleskopski utovarivači slede sličan trend, a registrovano ih je 88 u odnosu na 65 u istom razdoblju prošle godine. To čini ukupno 645 jedinica godišnje te pad od 4,8 odsto u odnosu na prošlu godinu. I u ovom slučaju trend pokazuje delimični oporavak od gubitka prodaje u nedeljama u kojima je obustavljena proizvodnja i poslovanje.

Podsećamo, u nedavnom izveštaju CEMA-e u prvih je šest meseci ove godine na evropskom tržištu registrovano oko 89.000 traktora. Vodeća tržišta u Evropi i dalje ostaju Nemačka i Francuska. Međutim, i onde je zabeležen manji broj prodatih traktora. U Nemačkoj se beleži pad od 2,75 odsto u poređenju sa prvih šest meseci 2019. godine, a Francuska sa čak 18,81 odsto.

Drastičan gubitak od 25,6 odsto utvrđen je u Španiji, ali i Velikoj Britaniji od 25.2 odsto. Jedino je izuzetak bila Danska, gde ih je prodato 17,5 odsto više.


Tagovi

Italija Prodaja Poljoprivredna mehanizacija Tržište mašina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB