Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtevi
  • 16.03.2022. 10:05

Isplata zaostalih subvencija i jednaki uslovi za sve poljoprivrednike u Srbiji

Za to smo da i mladi poljoprivrednici južno od Save i Dunava dobiju iste mogućnosti kao Vojvođani. Sela se napuštaju, treba mladi da ostanu, da dalje ne odlaze, kaže predsednik SPAS-a Zoran Milićević.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.482
  • 189
  • 0

Udruženje "SPAS" na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede predstavilo je svoje zahteve za poboljšanje uslova u srpskom agraru. Predsednik ovog Udruženja Zoran Milićević za Agroklub naglasio je značaj ovih predloga.

"Tema je bilo više, ali prevashodno, zahtev da se podhitno odobri točenje goriva u kante. Rečeno nam je da to nije ingerencija Ministarstva poljoprivrede, već Ministarstva trgovine i Ministarstva finansija, mada je ono sa svojim članovima insistiralo da se dozvoli točenje goriva u kante, kako bi poljoprivredni proizvođači nesmetano mogli da obavljaju svoje poslove, pogotovo sada", prvi je od predloga SPAS-a, kaže Milićević.

11 predloga za bolji položaj poljoprivrednika: Šta se traži od Ministarstva?

Članovi udruženja izašli su pred nadležne sa zahtevom da Robne rezerve izađu sa merama pomoći stočarima, pre svega.

"Mogu da pomognu u žitaricama - u kukuruzu, a povraćaj bi bio u tovljenicima kod svinja, i junadi kod goveda, s tim da to bude normalan odnos, da se poljoprivrednici ne ucenjuju, već da to bude po nekim ranijim odnosima. Ja sam poslao zahtev zvanično Robnim rezervama, povodom ovog predloga, da se iznađe rešenje u što kraćem periodu."

Zloupotrebe u subvencionisanju

Ono što muči mnoge poljoprivrednike jesu zaostale isplate subvencije iz ranijih godina, pa su za to, kaže Milićević, da sve subvencije, odnosno 95 odsto njih, bude isplaćeno do kraja ovog meseca.

"Treba proveriti zemljište koje se daje u zakup po pravu prečeg zakupa, jer su ljudi izneli da ima mnogo zloupotreba i da se provere svi oni koji su dobili zemlju u zakup, jer je mnogi izdaju u podzakup i takvi treba da se sakcionišu. Takođe, da se provere zadruge koje su dobile sredstva, postoje indicije da su sredstva zloupotrebljena i od strane tih zadruga, ali i od Ministarstva za brigu o selu", navodi naša sagovornik.

Počela isplata subvencija po hektaru za prvih 50.000 gazdinstava

Ono što naročito naglašava predsednik "SPAS"-a jeste neravnopravan odnos mladih poljoprivrednika iz Vojvodine sa onima iz ostatka Srbije. Kako kaže, Vojvođani imaju više subvencija na raspolaganju, a samo mladi dobijaju povraćaj od 90 odsto, odnosno do 1,5 milion dinara podsticaja.

"Mi nismo protiv toga, ali smo za to da i mladi poljoprivrednici južno od Save i Dunava dobiju iste mogućnosti. Sela se napuštaju, treba mladi da ostanu, da dalje ne odlaze. Dakle, treba pomoći prvo onima koji žive u seoskim sredinama, pa tek onda da se da povraćaj onima koji hoće iz grada u selo da odu."

Prvo prerada, pa posle izvoz

Na pitanje, šta ovo udruženje misli o aktuelnoj zabrani izvoza žitarica, odnosno kukuruza, Milićević kaže da "država treba da otkupi od ratara žitarice po ceni po kojoj neće biti oštećeni proizvođači".

"Ja sam protiv izvoza, već da se zrno žitarica preradi, da se angažuju prerađivački kapaciteti, jer preradom se cena povećava", kaže Milićević.

Istakao je i problem proizvođači svinja u Vojvodini, gde manje farme ne mogu da umatiče muška grla, odnosno nerastova. Kako kaže, to je "dozvoljeno samo određenim farmama, koje samim tim ta umatičena prodaju manjim farmama, a manje to ne mogu".

"SPAS je u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvo kako bi zajedničkim snagama pomogli jedni drugima u rešavanju problema srpskog agrara", kaže predsednik Udruženja.


Tagovi

SPAS Zoran Milićević Subvencije Zahtevi Ministarstvo poljoprivrede Izvoz žitarica Robne rezerve Mladi poljoprivrednici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.