Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 16.12.2020. 12:00

IPARD II: U planu avansno plaćanje i skraćenje biznis plana

Trenutno radimo na usklađivanju i predlogu izmene procedura kad je u pitanju avansno plaćanje. Ideja je da nakon odobravanja projekta, korisnik može da koristi ili povuče sredstva u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije bez PDV-a, rekla je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović tokom onlajn prezentacije.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 692
  • 63
  • 0

U okviru prezentacije "Sprovođenje Ipard II programa" na platformi onlajn Međunarodnog sajma poljoprivrede, direktorka Uprave za agrarna plaćanja (UAP) Biljana Petrović rekla je da je u poslednjih godinu dana odobreno 42,7 miliona evra vrednosti projekata, s tim da se ovaj iznos svakodnevno menja, kako se odobravaju rešenja. Do sada je realizovano devet javnih poziva, a nedavno uspešno završen proces akreditacije za Meru 7 i 9 (ruralni turzam i tehnička pomoć).

"Najveći broj zahteva je stigao kroz Meru 1 (Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava). U novembru prošle godine stiglo je 629 zahteva, a u međuvremenu smo imali dva javna poziva, tako da nam je do sada za Meru 1 stiglo 1.235 zahteva. Zahtevani iznos sredstava je trenutno 193, 7 miliona evra, do sada je obrađeno 65 odsto zahteva, usvojeno 487 zahteva u ukupnom iznosu od 27 miliona evra", rekla je Petrovićeva i dodala da je sa presekom na 1. decembar do sada za ovu meru isplaćeno 7,5 miliona evra.

Veliko interesovanje za ulaganje u ruralni turizam

Za Meru 3 - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva bilo je manje zahteva, jer se odnosio pre svega na pravna lica, pa je zaključno sa ovim mesecom podneto 202 zahteva, usvojeno 57, a do sada isplaćeno 3,5 miliona evra.

"Prvi raspisan poziv u ovoj godini, kada je bila i akreditovana mera je Mera 7 (ulaganje u ruralni turizam). Do sada je stiglo 314 zahteva, od toga su neki bili neblagovremeni. S obzirom da je zahtevani iznos podrške bio 47 miliona evra, odobreno po Javnom pozivu bilo je 20, tako da naši korisnici znaju da se u ovakvim situacijama se radi rang lista."

Objavljena rang lista IPARD konkursa Mere 7 - ruralni turizam

Kako smo ranije pisali, nedovano je objavljena rang lista pomenute mere, na kojoj se nalazi ukupno 309 korisnika od kojih je 277 dobilo bodove. Podnosilac zahteva za odobravanje projekta ima pravo na prigovor na svoje mesto na bodovnoj listi u roku od 15 dana od dana objavljivanja rang liste na zvaničnoj internet stranici Uprave. Nakon konačnosti odluke o prigovorima, Uprava objavljuje konačnu rang listu zahteva za odobravanje projekta.

Mogućnost korišćenja 50 odsto vrednosti investicije bez PDV-a

Direktorka UAP-a navela je i da trenutno imaju mali broj zahteva za isplatu, zbog otežane realizacije isplate, pa shodno tome, korisnici se javljaju zahtevom za produženje roka i to najčešće zbog dobavljača koji u određenom roku nije mogao da isporuči robu, izgradi i slično. Trenutno postoji 234 radna mesta koja su za IPARD poslove, a u pripremi su dva javna konkursa za zapošljavanje dodatnih 102 radna mesta.

"Trenutno radimo na usklađivanju i predlogu izmene procedura kad je u pitanju avansno plaćanje. Ideja je da nakon odobravanja projekta, korisnik može da koristi ili povuče sredstva u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije bez PDV-a, kako bi ubrzao zavšetak investicije i kako ne bi morao kompletan iznos da uzima od banke, ako nema svoj novac i kako ne bi čekao kraj investicije kako bi dobio deo povrćaja", rekala je Petrovićeva tokom prezentacije.

Značaj biznis planova u poljoprivredi

Takođe, postoji ideja i da se dodatno pojednostavi biznis plan.

"Prošle godine je već jednom pojednostavljen, ali mislimo da tu postoji još mogućnosti za skraćenjem i automatizacijom samog biznis plana, kako bi bio lakši nama za pregled i korisnicima za izradu", navela je direktorka UAP-a.


Tagovi

Uprava za agrarna plaćanja Biljana Petrović IPARD II Mera 7 Mera 1 Isplata sredstava Zahtevi Avansno plaćanje Biznis plan


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner