Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indijski protesti
  • 20.11.2021. 18:00
  • Indija

Indijski protesti urodili plodom, ali se farmeri još ne pomeraju sa ulica

Nakon više od godinu dana, indijski premijer Narendra Modi najavio je ukidanje tri kontroverzna zakona o poljoprivredi.

Foto: Facebook/Mohammed Feroz Khan
  • 183
  • 30
  • 0

Indijski premijer Narendra Modi najavio je u petak, u obraćanju naciji da će ukinuti tri kontroverzna zakona o poljoprivredi. Protiv njih su farmeri na severu Indije protestovali više od godinu dana. 

"Odlučili smo da povučemo sva tri zakona o poljoprivredi. Ustavni proces za njihovo ukidanje ćemo započeti na sednici parlamenta koja počinje krajem ovog meseca", napisao je Modi u tvitu. Takođe, pozvao je demonstrante da se "sada vrate svojoj kući, najmilijima, farmama i porodici". 

Na mestu protesta, dopisnik za DW u Delhiju, Čaru Kartikeja je izjavio kako se među prisutnima nakon ove objave mogao čuti zvuk petardi, ali i glazba. 

Čelnik sindikata poljoprivrednika Rakeš Tikait pozdravio je ovu odluku, takođe objavom na Tviteru, zahvalio se demonstrantima na njihovom trudu i prisetio se onih koji su izgubili živote, rekavši da se njihov "naporan rad isplatio". 

Međutim, za indijske medije izjavio je i kako se demonstranti neće pomeriti sa ulica sve dok parlament službeno ne ukine zakone. 

Bili su ovo globalno najmasovniji poljoprivredni protesti u istoriji. Poljoprivrednike nije omela pandemija virusa Covid-19, rekordna žetva pšenice oko koje je bilo mnogo posla, velike vrućine zbog koje su letos umirali gotovo na ulici. Često je dolazilo i do teških incidenata, a u poslednjem o kojem smo pisali smrtno je nastradalo osmoro ljudi. 

Incident na poljoprivrednom prosvjedu u Indiji - osmero mrtvih

Sve je to vreme Modi tvrdio da je vlada zakone o poljoprivredi donela sa dobrim namerama, ali da to nisu uspeli da prenesu farmerima. 

Indijska državna vlast želela je da prekine decenijama stare politike nadahnute socijalizmom pa ih zameni novim ekonomskim modelima. Reformom su želeli da uklone posrednike i omoguće poljoprivrednicima da robu prodaju direktno lancima supermarketa i kompanijama za distribuciju hrane. Vlada je sve vreme uveravala da će im reforme dati izbor što će, kome i za koliko prodati.

Ali, farmeri su se bojali da će tada biti prepušteni na milost i nemilost tržišta. Uglavnom je reč o vrlo siromašnoj populaciji, a u Indiji se čak više od 50 odsto stanovništva oslanja na poljoprivredu kao izvor prihoda, a ova grana čini 15 odsto tamošnje ekonomije. 


Tagovi

Protesti Indija Zakoni Poljoprivreda Rakeš Tikait Protesti u Indiji Povlačenje zakona


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta