Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 24.01.2021. 07:30

Indijska vlada obustavlja reforme: Nazire se kraj protesta?

Indijski poljoprivrednici već su više od dva meseca na ulicama. Vlada je sad odlučila da obustavi sprovođenje zakona koje farmeri smatraju spornim.

Foto: Depositphotos/AbhishekMittal
  • 122
  • 61
  • 0

Indijska vlada je pre nekoliko dana zaustavila sprovođenje tri nova zakona o poljoprivredi kojima farmeri već više od dva meseca žestoko protive organizujući masovne proteste u blizini glavnog grada, ali i u drugim delovima zemlje. 

Uprkos tome što je obustavila sprovođenje, čelnici poljoprivrednih sindikata su izjavili da će razmisliti o prekidu protesta. Tamošnji resorni ministar, Narendra Sing Tomar tvrdi da je vlada otvorena za odlaganje zakona i to u trajanju od najviše 18 meseci. Za to bi vreme predstavnici obe strana trebalo da razmotre ponuđena rešenja za ovaj sektor. 

Uskoro će se održati novi pregovori, a farmeri će tada razmisliti da li će obustaviti svoje akcije. 

Strah od bankrota i gladi

Nezadovoljni poljoprivrednici su bili spremni na sve kako bi prisilili administraciju premijera Narendra Modija da povuče zakone donete u septembru. Reč je o agrarnoj reformi za koju aktivisti tvrde da će narušiti cene useva i smanjiti njihovu zaradu.

Tvrde i da će oni tradicionalne veletržnice učiniti irelevantnima i prepustiti ih nemilosti velikih trgovaca i prerađivača. Sve su ovo vreme čak kampovali na auto-putevima izvan Nju Delhija. Tada su u medijima i na društvenim mrežama kružile potresne scene s protesta, neki od njih su štrajkovali glađu, a zbog hladnoće bilo je i umrlih. 

Indijska vlada nastoji da prekine decenijama stare politike nadahnute socijalizmom pa ih zameniti novim ekonomskim modelima. Reforme bi uklonile posrednike i omogućile poljoprivrednicima da robu prodaju direktno lancima supermarketa i kompanijama za distribuciju hrane. Prema njihovom mišljenju, reforme će dati izbor što će, kome i za koliko prodati.

Međutim, kako smo već izvestili, indijski farmeri veruju da će ih promene prepustiti na milost i nemilost tržišta. Dodatni strah im stvara mogućnost da će njihovu zemlju otkupiti velike korporacije pa da će milioni malih i marginalnih proizvođača doživeti bankrot i biti gladno.

Ovo su najveći protesti od borbe za slobodu 1947. godine, a proširili su se u svaki deo zemlje i dobijaju sve veću podršku poljoprivrednika širom sveta.


Tagovi

Indija Protesti Poljoprivredni zakoni Štrajk


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.