Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodosnabdevanje
  • 25.05.2020. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Inđija

Inđija ulaže u vodosnabdevanje

Na području inđijske opštine proteklih godina konstantno se radi na unapređenju vodosnabdevanja tako da je realizovano nekoliko značajnih infrastruktrunih projekata koji se u najvećoj meri odnose na nove baterije bunara.

Foto: Opština Inđija
  • 119
  • 4
  • 0

Opština Inđija i Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" obezbedili su 42 miliona dinara na konkursima resornog pokrajinskog sekretarijata za realizaciju tri značajna infrastrukturna projekta. Inđijski vodovod realizovaće nastavak osposobljavanja poveznog cevovoda Inđija-Beška, dok se drugi projekat odnosi na izgradnju baterije bunara B22, sabirnog cevovoda, bunarskih šahtova i elektromašinskih radova na inđijskom izvorištu. Pored toga odobrena su i sredstva za šljunčanje atarskih puteva.

Do kraja septembra - uspostavljen ceo sistem 

Na području inđijske opštine proteklih godina konstantno se radi na unapređenju vodosnabdevanja tako da je realizovano nekoliko značajnih infrastruktrunih projekata koji se u najvećoj meri odnose na nove baterije bunara. Nedavno su odobrena sredstva za nova dva projekta koja će biti realizovana do kraja ove godine. Prvi se odnosi na nastavak osposobljavanja poveznog cevovoda Inđija - Beška, odnosno izgradnja crpne stanice, čime bi gtrajno bilo rešeno vodosnabdevanje Beške i Čortanovaca.

Prvi projekat odnosi se na nastavak osposobljavanja poveznog cevovoda Inđija - Beška (foto: Zlatko Markovinović)

"Projekat je od izuzetnog značja za Inđiju i mi ćemo vrlo brzo raspisati javnu nabavku, uz podsećanje da je potpisivanje ugorova o sredstvima u Vladi Vojvodine bilo pre skoro dve nedelje. Završili smo sa obezbeđenjem za prebacivanje avansa, a sledeći korak je raspisivanje Javne nabavke za izgradnju crpne stanice", kaže Dragoljub Trifunović direktor JKP iz Inđije i dodaje da ako nam se bude sve odvijalo željenim tempom, do kraja septembra ili početkom oktobra imali bi već ceo uspostavljen sistem.

Podižemo izvorišne potencijale

Drugi strateški projekat je izgradnja baterije B22 sabirnog cevovoda bunarskih šahtova i elektromašinskih radova na inđijskom izvorištu kojim će se dodatno stabilizovati sistem za 20 litara vode u sekundi. Vrednost radova je 28,1 milion, od čega je pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrio skoro 20 miliona dinara.

Važan nam je izvorišni potencijal u industrijskoj zoni zbog dolazaka stranih komanija, kaže Trifunović

“Ova baterija je izuzetno značajna, jer tako podižemo naše izvorišne potencijale, praktično količine vode koje ćemo moći da transformišemo i to jedan deo u Bešku, a jedan deo u našu industrijsku zonu. Posebno nam je važna industrijska zona zbog dolaska kompanije Tajers, ali i već postojećih, Grundfusa i ostalih tako da moramo biti spremni na stabilno vodosnabdevanje svih."

Za atarske puteve - 15,7 miliona dinara

Pored ovih projekata u oblasti vodosnabdevanja Inđija je od sekretarijata za poljoprivredu dobila i 15,7 miliona dinara za šljunčanje atarskih puteva, za šta će dodatna sredstva do 38 miliona obezbediti lokalna samouprava.

Šljunčanje atarskih puteva u ovoj, kao i ostalim sremskim opštinama konstantno se sprovodi svake godine, kako bi poljopriverdnici lakše i sigurnije dolazili do svojih njiva. Rok za sprovođenje svih neophodnih radnji i realizaciju projekata je 30. septembar ove godine.


Tagovi

Vodosnabdevanje Opština Inđija Atarski putevi Izvorišni potencijali Dragoljub Trifunović Bunar Cevovod Inđija-Beška


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".