Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 30.11.2021. 18:00

Indija: Ukinuti kontroverzni poljoprivredni zakoni, šta još traže farmeri?

Indijski parlament ukinuo je tri poljoprivredna zakona zbog kojih su poljoprivrednici više od godinu dana na ulicama. Demonstranti sada traže i minimalne zagarantovane cene za sve proizvode.

Foto: Depositphotos/rohitbhakarphotography
  • 116
  • 35
  • 0

Protesti neumoljivih indijskih farmera su nakon više od godinu dana urodili plodom. Tamošnji parlament je početkom nedelje ukinuo tri zakona o deregulaciji poljoprivrednih tržišta, piše reuters.

Poljoprivrednici su slavili povlačenje zakona, ali poručuju da će protesti prestati tek nakon što vlada obeća minimalne zagarantovane cene za sve proizvode. 

Država trenutno kupuje od poljoprivrednika pirinač i pamuk po minimalnim zagarantovanim cenama (MSP) koje sama određuje kako bi se zaštitila poljoprivrednike od oštrog pada tržišne cene proizvoda.

Direktne državne subvencije dobija oko šest odsto indijskih farmera.

Demonstranti traže MSP za sve kulture, a takav zahtev proširio je proteste izvan Punjaba i Harjana, država sa najvećom proizvodnjom žitarica u Indiji.

Vlada još nije komentarisala njihov zahtev.

Dakle, najmasovniji protesti ove vrste, a koje nije omela niti pandemija virusa Covid-19, rekordna žetva pšenice oko koje je bilo puno posla, velike vrućine zbog koje su demonstranti letos umirali gotovo na ulici i na kojima je dolazilo i do teških incidenata, nastavljaju se. 


Tagovi

Protesti Indija Zakoni Poljoprivreda Subvencije Cena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.