Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilon Mask
  • 01.09.2020. 16:00

Ilon Mask i čip u mozgu svinje Gertrude - lakše lečenje neuroloških bolesti?

Eksperiment je prvi korak ka cilju da se uz pomoć čipa vrati govor i mobilnost paralizovanim osobama.

Foto: JumpStory
  • 103
  • 3
  • 0

Osnivač i direktor komapnije "SpaceX" i "Tesla", Ilon Mask (Elon Musk) prezentovao je svetu najnoviji eksperiment - svinju kojoj je, prema njegovim tvrdnjama, u mozak ugrađen mali računar.

Ovde je zdrava i srećna svinja, isprva stidljiva, ali puna energije, i nekako, čini se, voli život, a u mozgu već dva meseca ima mali implant”, na taj način je Mask predstavio preko lajvstrima životinju koju je nazvao Gerčrud. Takođe, objasnio je da je implant veličine kovanice i da ga je moguće ukloniti. Kao primer, naveo je svinju Doroti koja ga je takođe imala, ali je vrlo brzo uklonjen, piše theguardian.

U skoroj budućnosti testiran i na ljudima?

Njegova kompanija za neurološke inovacije Neuralink, osnovana 2016. sa sedištem u zalivu San Franciska, razvija kompijuterski mozak sastavljen od hiljadu elektroda koji bi mogao da se ugradi i u najsloženije ljudske organe radi lečenja neuroloških bolesti poput Alchajmera, demencije, povreda leđne moždine i na kraju spojio čovečanstvo i veštačku inteligenciju.

Čip veličine 23 milimetra opisao je kao Fitbit sa žičicama u lobanji.

"Možda ga i ja imam, a da vi to ne znate. Možda", rekao je Ilon. 

Od setve do žetve bez traktora - stigla je veštačka inteligencija

Ako svi testovi prođu uspešno, a jasno je da je pred inženjerima još dosta posla, tehnologija bi jednog dana mogla da reši brojne neurološke probleme poput gubitka pamćenja i zavisnosti, a mogla bi da omogući praćenje zdravstvenog stanja korisnika kako bi se na vreme moglo reagovati ako znakovi ukažu na, na primer, srčani udar.

Naravno, sve ovo zvuči kao naučno-fantastični scenario, ali ne treba zaboraviti šta je sve Mask dosad postigao sa svojim kompanijama. Kada je pokretao Teslu, teško da je neko mogao da pomisli kako će 2020. upravo to biti najvrednija automobilska kompanija na svetu, a neverovatan uspeh postigao je i sa SpaceX-om, svemirskom kompanijom koja je nedavno ušla u istoriju kada je američke astronaute odvela na ISS i sigurno vratila na Zemlju.

Kako je Ilon Mask predstavio svoj eksperiment detaljnije možete pogledati u videu:


Tagovi

Ilon Mask Svinja Implant Neurološke bolesti Čip


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.