Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 25.08.2021. 18:00

Ilegalno navodnjavanje uzrokovalo masovno uginuće ribe u Španiji?

Lokalne vlasti smatraju da su za pomor ribe krive ekstremne vrućine, ali naučnici tvrde da su more zagadile otpadne materije španske poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Arsty (ilustracija)
  • 111
  • 28
  • 0

Masovno uginuće riba proteklih dana zgrozilo je špansku, ali i svetsku javnost. Tone mrtve ribe i rakova izbačenih na obali na jugoistoku Španije, južno od Mursije, u mestu Mar Menor zabrinulo je kako stanovnike, tako i aktiviste, ekologe ali i naučnu zajednicu. 

Kako piše bbc, lokalna vlast uzrok vidi u velikim vrućinama koje su harale tom južnoevropskom zemljom, ali naučnici tvrde da je vodu zagadila tamošnja poljoprivreda. 

Stanje vode u ovoj morskoj laguni pogoršano je unazad nekoliko godina, a degradacija ekosistema i masovna odumiranja ribe dogodila su se već 2016. i 2019. 

U WWF Španiji tvrde da je glavni uzrok poslednjih uginuća zagađenje intenzivnom poljoprivredom u tom području pod čijim uticajem je smanjen kiseonik u vodi. Ekolozi dodaju da u vodama zagađenim visokim nivoom hemikalija koje nastaju usled ljudskih aktivnosti cvetaju alge koje blokiraju sunčevu svetlost i smanjuju kiseonik u vodi, a što posledično otežava preživljavanje vodenog sveta. 

Ilegalno navodnjavanje 

Kontaminaciju uzrokuju otpadne vode koje dolaze od, kako piše lavanguardia, od ilegalnog navodnjavanja intenzivnog uzgoja, većinom povrća, u Kampo de Kartagena. U tim se otpadnim vodama nalaze velike količine nitrata i fosfata koji se koriste u đubrenju. 

Tamo je, prema ovom izvoru, 8.500 hektara pod ilegalnim navodnjavanjem, a što tamošnja "troma i očigledno neefikasna birokratija" ne može da spreči već godinama. 

Kako bi uklonili svu uginulu ribu, a procenjuje se da je reč oko 4,5 do pet tona, zatvoreno je osam plaža. WWF España procenjuje da će još toliko ribe i rakova biti izvađeno sa plaže te da su mnogi od njih ostali na dnu lagune. 

U organizaciji SOS Mar Menor koja već godinama upozorava na ovaj problem, pozivaju građane na proteste. Na svom Tviter profilu svakodnevno objavljuju novosti u vezi sa ovom katastrofom koja je zadesila obalu koja je nekada bila i turistička destinacija.


Tagovi

Uginuće ribe Masovni pomor Katastrofa Španija Ilegalno navodnjavanje Mar Menor Zagađenje Pomor ribe


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)